Centralna proslava Dana policije održana u Ovčarevu

Blagdan sv. Mihovila Arkanđela, nebeskog zaštitnika hrvatske policije, u ponedjeljak je obilježen u svim policijskim stanicama i policijskim upravama Srednjobosanske županije, osim u PS Donji Vakuf gdje i nema Hrvata.

Tim povodom policajci su tijekom dana na grobove 64 u proteklom ratu poginula prijatelja policajca i suborca, te dvojici svirepo ubijenih 1997. godine u Travniku, položili su cvijeće i upalili svijeće. U povodu blagdana sv. Mihovila Arkanđela prigodne svečanosti organizirane su u svim sjedištima policijskih stanica i policijskih uprava, posjetili su ih i Dan hrvatske policije im čestitali, dužnosnici političke i izvršne vlasti, učenici, mališani dječjih vrtića…!

Kao i ranijih godina, tradicionalno, centralna proslava za područje Srednjobosanske županije, održana je u travničkoj župi Ovčarevo, čiji je nebeski zaštitnik sv. Mihovil Arkanđel. Blagdansku svetu misu, na kojoj se 182. put u župi Ovčarevo slavi njezin nebeski zaštitnik sv. Mihovil Arkanđel i na kojoj se molilo za poginule i ubijene policajce, te za uspješan i profesionalan rad aktivnih policajaca srednjobosanskog županijskog MUP-a, slavljena je u prepunoj župnoj crkvi. Uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Marinka Didaka, gvardijana gučogorskog samostana, fra Drage Pranješa Čarlija i dekana Travničkog dekanata, msgr. Don Matu Janjića, te još 12 sve svećenika okolnih župa, blagdansku svetu misu predvodio je poznati franjevački intelektualac, prof. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, rođen u župi Ovčarevo, dr. prof. fra Velimir Valjan.

Uz policajce iz svih iz svih policijskih stanica i policijskih uprava, predstavnika OS BiH, visokih dužnosnika županijskog MUP-a, te velikog broja vjernika iz lašvanskih župa, prisutni su bili i brojni dužnosnici političke, izvršne i zakonodavne vlasti srednjobosanskih općina i Srednjobosanske županije. Među njima prisutni su bili i županijski ministar Nikola Grubešić, general bojnik Ilija Nakić, predstavnici dva HDZ-a koje su predvodili predsjednik Anto Bilić i predsjednica Lidija Bradara i dopredsjednik HDZ-a BiH, Marinko Čavara.

Svetoj misi je prethodila tradicionalna procesija oko župne crkve u kojoj su, uz molitvu i pratnju svih prisutnih svećenika, policajci nosili veliku sliku svog nebeskog zaštitnika, sv. Mihovila Arkanđela.