Cekeri sve popularniji u BiH otkako se vrečice naplaćuju

cm vitez

cm vitezOtkako je u trgovinama u BiH počela naplata plastičnih vrećica evidentno je da ih kupci manje koriste, potvrđeno je Feni u tržnim centrima.

U CM poslovnicama navike kupaca malo su se izmijenile, te prilikom kupovine dio njih koristi cekere, osobito stalni kupci koji imaju CM platnene cekere.

“CM ne naplaćuje vrećice u sklopu svojih poslovnica, iz tog razloga što mi kupcima nudimo kvalitetne vrećice koje su za dugotrajniju upotrebu. Njihova debljina je do 50 mikrona. Osim ovih pvc vrećica, imamo i papirne vrećice”, kazali su u CM-u.

Od početka prodaje plastičnih vrećica u DM-u od travnja 2012. godine pa do rujna iste godine zabilježen je pad potrošnje ovih vrećica za 74 posto te za dodatnih oko 14 posto u 2013. godini u odnosu na isti period 2012. godine.

“S ciljem smanjenja potrošnje plastičnih vrećica u prodavnicama u okviru kampanje “Ja čuvam okolinu” od travnja 2012. godine, kupcima smo ponudili torbe i cekere za višekratnu upotrebu od prirodnih materijala po cijenama od 1,50 do 2,50 KM te velike plastične vrećice od recikliranog materijala po cijeni od 10 feninga. Prihod od prodaje recikliranih vrećica usmjerili smo na obogaćivanje ponude asortimana cekera kao novih trajnih rješenja kako bi na taj način zajedno s kupcima smanjili potrošnju plastičnih vrećica i zaštitili okolinu”, kazali su Feni u DM-u.

Zakonsko rješenje za plastične kese

Vlada Federacije BiH je na sjednici 9. siječnja donijela Uredbu o naknadama za plastične vrečice tregerice, čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona, a koje odbačene onečišćuju okoliš. Tanke plastične vrečice s ručkama (u tuljcima ili pojedinačne) u koje se pakuje voće, povrće, rinfuzni i drugi rastresiti proizvodi su definirane propisom o ambalaži i nisu predmet ove uredbe, osim ako se besplatno distribuiraju kupcima na kasi kao vrečice za kupljenu robu.

Ovom uredbom propisuju se obveznici obračunavanja i plaćanja naknade, visina i način obračuna i plaćanja naknade za plastične vrečice tregerice stavljene u promet, te aktivnosti evidentiranja i izvještavanja. Kako je definirano, plastična vrečica tregerica je vrsta polietilenske vrečice, sa ili bez aditiva za razgradnju, čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona i koja nema posebno izrađene ručke, nego su one sastavni dio plastične vrečice.

Obveznici su trgovci registrovani na području FBiH, koji troše za vlastite potrebe ili stavljaju u promet plastične vrečice tregerice.

Oni plaćaju naknadu Fondu za zaštitu okoliša FBiH radi stavljanja u promet plastičnih vrečica i to dva puta godišnje na osnovu izvještaja o količini plastičnih vrečica stavljenih u promet, u obračunskim periodima i rokovima, na obrascu čiju formu i sadržaj propisuje Fond. Obveznici plaćanja su, uz izvještaj, dužni dostaviti Fondu dokaze o uplati naknade na račun Fonda.

Naknada za stavljanje u promet plastične vrečice koja je obuhvaćena izvještajem je 0,05 KM po komadu, odnosno 50 KM po jednom pakovanju od 1.000 komada. Za stavljanje u promet neprijavljenih plastičnih vrečica koje nisu obuhvaćene izvještajem naknada iznosi 0,08 KM po komadu, odnosno 80 KM po pakovanju od 1.000 komada i obaveza plaćanja ove naknade utvrđuje se rješenjem nadležnog inspekcijskog organa.

Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM bit će kažnjen obveznik koji ne uplati naknadu shodno odredbama ove uredbe, ne dostavi izvještaj o količini plastičnih vrečica stavljenih u promet, odnosno ne dostavi dokaz o uplati propisane naknade. Kazna od 500 do 2.000 KM predviđena je i za odgovornu osobu.

Izvor