Čeka li nas snježni kaos? U Vitezu i središnjoj Bosni najavljuje se 15 cm snježnog pokrivača

Posljednjih dana BiH je gotovo u cijelosti bila paralizirana snijegom, a ne vidi se kraja kataklizmi koju proživljavaju mnoge države širom Europe.

Prisilno slijetanje

Mnogi spasioci imaju utrku s vremenom, a na ruku im ne idu i vremenski uvjeti. Tako je jučer pri akciji dostave hrane, lijekova i goriva za Kalinovik, Gacko i Bileću u 13.45 sati zbog vremenskih neprilika helikopter OS BiH MI 8 prinudno sletio u Bukovice kod Kalinovika. U helikopteru je bilo 11 putnika – 4 člana posade, tri vojnika OS BiH, dvije osobe iz civilnih struktura vlasti koje su bile zadužene za podjelu hrane i dva novinara FTV BiH. Svi putnici su neozlijeđeni. Inače OS BiH su jučer obavile sedam letova za dostavu hrane, lijekova, goriva i prijevoza putnika i pacijenata. Tijekom leta, došlo je do prekida veze s drugim helikopterom OSBiH koji je dostavljao pomoć stanovnicima u povratničkim naseljima općine Nevesinje. Drugi helikopter se nakon dostave paketa trebao vratiti za Sarajevo, međutim zbog naredbe iz stožera OSBiH prinudno je sletio u Mostar, potvrdio je Feni pilot tog helikoptera Miralem Pilavdžić.

Prema najavama iz FHMZ-a danas će biti oblačno vrijeme sa snijegom. Na jugu se očekuje susnježica i ledena kiša. Očekivano povećanje snježnog pokrivača tijekom 24 sata je od 10 do 25 centimetara. Jutarnje temperature od -18 do -9, na jugu od -5 do -1 Celzijev stupanj, a dnevne od -13 do -7, na jugu od -2 do 4 stupnja. U nedjelju će biti pretežno oblačno vrijeme, na jugu Hercegovine sa susnježicom i kišom. Intenzivnije se oborine očekuju u jutarnjim satima i prijepodne. Poslijepodne na jugu i zapadu prestanak oborina. U ostatku zemlje intenzitet oborina bit će vrlo slab, a na istoku i sjeveroistoku može biti umjeren. Do kraja dana u sjeverozapadnoj Bosni djelomično smanjenje naoblake.

I dalje hladno

Stabilizacija vremena bit će u ponedjeljak, kada su moguća i kraća sunčana razdoblja. U Bosni je povremeno moguć slab snijeg. Utorak bi trebao biti sunčan, s tim da će jutro biti hladno s mrazem. U srijedu će biti umjereno do pretežno oblačno, dok bi u četvrtak u Bosni trebao padati snijeg, a u Hercegovini susnježica.

Potvrde li se točnim prognoze norveške internetske meteorološke stranice yr.no u slijedeća dva dana područje Hercegovine pogodit će novi snježni udar s mogućih novih tridesetak centimetara snijega praćene niskim temperaturama. Na žalost do sada su se prognoze ove stranice pokazale vrlo točnim. U Mostaru, Ljubuškom, Širokom Brijegu najavljuje se 20-tak centimetara samo u sljedeća 24 sata. Najveće količine padalina očekuju se oko pola noći noći kada bi se visina snježnog pokrivača prema ovim procjenama mogla povećavati za po pet centimetara.

Jednako se stanje procjenjuje i za Neum koje je među teže pogođenim mjestima od posljednjih padalina a snijeg bi mogla pratiti i ledena kiša. Istodobno u Sarajevu se predviđa također 20-tak centimetara bijelog pokrivača. U Vitezu i središnjoj Bosni najavljuje se 15-tak centimetara snježnog pokrivača u Orašju tek 10.
Nešto manje padalina očekuje se tijekom nedjelje a prestanak tek u noći na ponedjeljak.

Ana Buntić Ćavar – Zoran Krešić / VL