CCI: Najbolji intenzitet rada kod Vlade USK-a

BIHAĆ – Izvješće Centra civilnih inicijativa (CCI) za 2017. godinu kaže kako su županijske vlade u prošloj godini nastavile kršiti poslovnike o svome radu, intenzitetom rada koji je ispod predviđenog.

Izuzetak su jedino Vlada Unsko-sanskog kantona, koja je u 2017. godini, održala 54 redovne sjednice, odnosno imala intenzitet rada iznad 1 redovne sjednice tjedno, u prosjeku.

Najmanje održanih redovnih sjednica, u promatranom periodu, imala je Vlada HNŽ-a, svega 28., a vrlo blizu nje su i vlade SBŽ, ZHŽ i PŽ, sve s tek oko 2 i pol sjednice mjesečno u prosjeku.

Većina vlada (izuzetak su vlade PŽ, ZHŽ i HBŽ) su, u posmatranom periodu, pored redovnih, održavale i izvanredne sjednice. Pojedinačno, njihov raspon je išao od izuzetka (u BPK i ZDK 7 od 49 ukupno održanih), do čak većeg broja održanih izvanrednih nego redovnih sjednica(Vlada USK 54 redovne i 56 izvanrednih, a Vlada KS: 40 redovnih i čak 51 izvanredna).

Na izvanrednim i telefonskim sjednicama, tijekom 2017. godine, donošene su odluke o razrješenjima i imenovanjima u javnim poduzećima i zapošljavanjima u njima, odluke o javnim nabavkama, odluke o izdvajanjima iz proračuna za različite namjene, dodjeljivane koncesije, usvajani proračuni, donošene smjernice i ciljevi fiskalne politike, pa čak i odluke o kreditnom zaduženju.

Razlike između pojedinih vlada, u broju utvrđenih zakona, tijekom 2017. godine, nisu zanemarive, ali, generalno, radi se o malom broju utvrđenih zakona, pogotovo u kontekstu općeg stanja u društvu i evidentne potrebe za dubokim reformskim procesima i poboljšanjem kvaliteta života građana.

Najviše zakona utvrdile su vlade KS (27), TK (25) i USK (23). Iznad 10 zakona, utvrdile su još vlade ZHŽ (17), BPK (15), ZDK (14), HBŽ (13) i HNŽ (11). Uvjerljivo najmanje zakona utvrdile su vlade PŽ (8) i SBŽ (7).

Kraj 2017. godine, županijske vlade su dočekale sa, ukupno, 144 nerealizirana zakona iz svojih programa rada za ovu godinu. Što, s obzirom na to da ih je u programima bilo ukupno 254, znači da nije realizirana ni polovina planiranog, navodi se u spomenutom izvješću.