Čavara zabranio odlazećoj Vladi FBiH donošenje novih odluka

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je danas, pozivajući se na ustavne ovlasti, donio nalog kojim odgovornim osobama u Vladi FBiH i drugim pravnim subjektima izvršne vlasti u ovom entitetu nalaže da odmah obustave donošenje odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije do konstituiranja nove izvršne vlasti sukladno izbornoj volji građana.

Nalog se odnosi na sva kadrovska rješenja i nova upošljavanja u institucijama izvršne vlasti i poduzećima u kojima Federacija ima upravljačka prava. Spomenuti nalog se ne odnosi na odluke čije nedonošenje ili odgođeno donošenje može prouzročiti štetne posljedice za Federaciju.

– Odlazeća Vlada FBiH od izbora do danas ponaša se suprotno zakonskim odredbama, ali i općeprihvaćenim demokratskim standardima, po kojima oni koji su izgubili izbore ne trebaju donositi političke odluke kao ni kadrovska rješenja u ime onih koji su dobili potporu građana na izborima. Očekujem da barem sad poštuju ustavnu odredbu po kojoj je predsjednik Federacije šef izvršne vlasti – kazao je Čavara za Fenu.