Čavara još jednom pozvao Inzka da povuče spornu odluku

HDZ BiH očekuje da visoki predstavnik Valentin Inzko povuče sporni nalog kojim je suspendirao odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o izboru vlasti u Federaciji BiH, rekao je Srni potpredsjednik ove stranke Marinko Čavara.

On je ponovio da je visoki predstavnik prekršio Ustav i Izborni zakon, kao i da je sadašnja federalna Vlada nelegalna, nelegitimna i neustavna, te da bi svaki građanin Federacije BiH trebao tražiti da ona bude uspostavljena na ustavan i zakonit način.

“Visoki predstavnik ponovo kaže da je odluka o zakonitosti i ustavnosti federalne Vlade na Ustavnom sudu. To nije istina jer Ustavni sud nikad neće donijeti odluku o tome i to mora da uradi Inzko”, rekao je Čavara.

On je objasnio da je Klub zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta dobio odgovor od Ustavnog suda FBiH da on nije nadležan da ocjenjuje legalnost federalne vlasti.

”Ustavni sud Federacije BiH odgovorio je da nije nadležan da ocjenjuje ustavnost pojedinačnih akata koje donose tijela vlasti u FBiH”, naveo je Čavara.

On smatra da ima naznaka da bi se ovo pitanje moglo riješiti političkim pregovorima sa SDA i SDP-om, jer stranke Platforme sve teže funkcioniraju.

Iz Ureda visokog predstavnika ranije je rečeno da se rekonstrukcijom Vlade FBiH trebaju baviti političke stranke ukoliko smatraju da je to potrebno, a ne OHR.

Sve dok Ustavni sud ne prosudi drugačije, navode u OHR-u, aktualna Vlada Federacije BiH je legalna i legitimna.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je ranije da je rekonstrukcija federalne Vlade i ulazak dva HDZ-a u nju neminovnost i dodao da očekuju da će taj proces početi čim profunkcionira novi saziv Vijeća ministara BiH.

On je objasnio da tu pretpostavku zasniva prije svega na potrebi da vlast u BiH po vertikali bude sastavljena od istih stranaka. ”U suprotnom ćemo imati blokade na svakom koraku koje nam nisu potrebne”, rekao je Čović.

Čović nije objasnio kako će se to dogoditi budući da kod SDA i SDP-a nema spremnosti da se to uradi, što potvrđuje i nedavna izjava čelnika SDA Sulejmana Tihića da pitanje rekonstrukcije Vlade FBiH ne treba otvarati prije nego što se vidi kako će funkcionirati novo Vijeće ministara BiH.

Tihić je naveo da se rekonstrukciji Vlade Federacije BiH žestoko protivi predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.