Čarolija mažoret plesa u Kiseljaku

Čarolija mažoret plesa zahvatila je Kiseljak koji je nakon sedam godina ponovno domaćin Državnom prvenstvu mažoretkinja Federacije BiH, ovog puta 15. po redu.

Prvenstvo u Kiseljaku okupilo je tisuću djevojčica i djevojaka iz 11 bh. gradova; Mostara, Širokog Brijega, Stoca, Tomislavgrada, Gruda, Čapljine, Rame, Uskoplja, Novog Travnika, Busovače i Kiseljaka. Za titulu pobjednica koje će ih odvesti na Europsko prvenstvo djevojke su se natjecale u različitim dobnim skupinama, seniorke, juniorke i kadetkinje, u različitim kategorijama, štap, pom-pon, a vještinu i ljepotu mažoret plesa djevojke su pokazale pojedinačno, u duetu i formaciji.

Organizator natjecanja bio je Mažoret savez FBiH, suorganizator općina Kiseljak te kiseljačke mažoretkinje, popularne ‘ljubičanstvene’ koje su u proteklim godinama postale jedan od prepoznatljivih simbola Kiseljaka, veleposlanice ovog mjesta. Čestitke na organiziranju ovogodišnjeg državnog prvenstva uputila im je Marija Topić – Ramljak, predsjednica Mažoret saveza FBiH, utemeljenog 2000. Prvenstvo je službeno otvorio Mladen Mišurić – Ramljak, načelnik Kiseljaka koji je pokrovitelj natjecanja.

Uz općinu Kiseljak, potporu održavanju Državnog prvenstva mažoretkinja Federacije BiH dali su i brojni hrvatski dužnosnici na čelu s Lidijom Bradara, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta FBiH, institucije i poduzeća. Posebnu zahvalnost organizatori natjecanja i ovog su puta iskazali roditeljima natjecateljica koji su im stalna potpora i bez čije pomoći čaroliju mažoret plesa ne bi bilo moguće ostvariti. Zvali ih veleposlanicama ili ponosom svojega mjesta, mažoret sastavi iz 11 općina i gradova u Federaciji BiH koje zajedno čine Mažoret savez Federacije BiH, pravi su primjer kako je uz entuzijazam i volju, i sa skromnim sredstvima, moguće biti u samom vrhu.

– Zahvaljujući prije svega ogromnom entuzijazmu vaših djevojaka, usprkos vrlo skromnim sredstvima kojima raspolažu, mažoret sastavi iz BiH u samom su vrhu Europe, istaknuo je Alen Šćurić, predsjednik Europskog mažoret saveza kojemu je ovo natjecanje, kako je sam kazao, bio dodatan povod za dolazak u Kiseljak u kojeg rado navrati i zbog ovdašnje kuhinje i kiseljačkih pogačica, ali i gostoprimstva Kiseljačana.

Grad prepoznatljiv po mineralnoj vodi još se jednom pokazao dobrim domaćinom kojemu su gošće iz svih krajeva Federacije BiH na pokazanoj dobrodošlici uzvratile čarolijom mažoret plesa. 15. državno prvenstvo mažoretkinja FBiH održano u Kiseljaku potvrdilo je kako se mažoret ples koji je nastao krajem 18. stoljeća u Francuskoj njeguje diljem FBiH. Djevočice i djevojke nastupima upotpunjuju kulturne događaje.

Prethodni članakEvo koje voće ne biste smjeli jesti zajedno
Sljedeći članakObveznice stare devizne štednje neće se isplaćivati za iznose manje od 100 maraka