Carllato latoflex i namještaj za Europsko i svjetsko tržište

Poduzeće Carllato iz Nove Bile poznatije je u Europi i svijetu nego u Bosni i Hercegovini.

Dragan Gazibarić, vlasnik poduzeća, za samo 11 godina napravio je brand s latoflexom i namještajem koji je uvršten u top proizvode u Italiji i Švicarskoj, a pored ovih zemalja proizvodi iz njegove tvornice prodaju se i u Njemačkoj, Sloveniji, SAD-u i drugim zemljama diljem svijeta. U ovoj tvornici radi se u tri smjene, a radnicima plaća nikada nije zakasnila. Carllato će do kraja godine imati oko stotinu uposlenih.

Nakon dugo vremena uživao sam u posjetu jednoj tvornici za koju bi se prije reklo da je negdje u Njemačkoj ili Švicarskoj nego u Novoj Biloj, odnosno Bosni i Hercegovini. Riječ je o tvornici za proizvodnju latofelxa i namještaja u vlasništvu Dragana Gazibarića koji je za samo jednu deceniju izgradio brand poznat u svijetu.

– Možda će zvučati neobično ali sve je krenulo slučajno. Jednom prilikom boravio sam s bratom Zoranom u Italiji kada nam je jedan prijatelj u povjerenju rekao da se prodaje propala firma koja je proizvodila ove latoflex ležajeve. Iako sam do tada uglavnom radio s metalom ipak sam se odlučio na drvnu industriju jer brat Zoran proizvodi madrace pa smo računali da ćemo se upotpunjavati. Sve je krenulo 2004. godine u jednom malom objektu s 300 četvornih metara. Iz godine u godinu povećavali smo proizvodnju, širili kapacitete tako da danas imamo 80 zaposlenih radnika, a do kraja godine bit će ih stotinu. Zahvaljujući uspješnoj suradnji i našim kooperantima u Sloveniji i Italiji u mogućnosti smo u roku od sedam dana isporučiti naš proizvod u bilo koji dio Europe. Dakle u svaki stan, odnosno kupcu koji ga poruči” govori nam Dragan dok nam pokazuje strojeve koji se gotovo i ne gase.

Rekli ste da imate strojeva koji se nikada ne gase i da radite u tri smjene?

– Naših sedamdeset posto strojeva radi s kapacitetom od 150 posto. Dakle iskorištenost je maksimalna. Ponekad se događa da rade i za vrijeme pauze radnika. Radi se u tri smjene. Dvije smjene rade punim kapacitetom, treća smjena je održavanje, praćenje potrošnje energije itd. Strojevi su uposleni maksimalno” kaže nam Dragan.

U ovoj tvornici nema “praznog hoda”. Točno se zna što tko radi. Štedi se na svakom koraku, a otpad koji nastane u proizvodnji također se prodaje kroz proizvodnju toplotne energije. Naime, ovo poduzeće prodaje toplotnu energiju susjednim firmama, a gotovo besplatno je koristi i za svoje potrebe.

– Cjelokupni otpad koji iziđe iz proizvodnje, a to su ostaci letvica, piljevine, skladišti se tijekom ljeta u velike prostorije, a u vrijeme grijne sezone koristi se kao energent. Dakle mi prodajemo energiju Nobilu i susjednim kućama. Zahvaljujući dobrom učinku iskoristivosti energije imamo čak višak piljevine i za prodati. Ove godine smo prodali oko 600 prostornih metara piljevine.

Toplotnom energijom pokrećemo i neke naše strojeve jer je u ovoj proizvodnji jako je važna toplotna energija za naš proizvod”, priča nam Dragan dok razgledamo kako nastaje veoma traženi latoflex krevet.

Tko su kupci Vaših proizvoda?

– Naši kupci su Slovenci, Talijani, Hrvati, Nijemci, Englezi, Amerikanci itd. Prisutni smo na velikim tržištima diljem svijeta. S obzirom na ekonomsku situaciju koja je vidljiva u BiH, tek jedno deset posto naših proizvoda završi na domaćem tržištu. Naši proizvodi su u samom vrhu svjetske kvalitete i zbog toga su nam vrata otvorena diljem svijeta. U Italiji i Švicarskoj smo prepoznati po top kvalitetu tako da imamo osigurano tržište ne samo za ovu nego pripremaju se ugovori i za narednu 2016. godinu, a razgovaramo s kupcima i za 2017. godinu. Firma je dobila ime po sinu Karlu, a kako firma proizvodi lato ležaje i latoflex i iz tih inačica dobili smo ime firme Carllato. Iako to asocira na talijansku firmu u biti to nema veze s Italijom.

Kakvi su dalji planovi razvoja poduzeća?

– U ovoj godini otvaramo još jednu liniju za metalnu galanteriju. Znači ovi naši proizvodi bit će i u kombinaciji metal-drvo. Neki su strojevi već stigli. Stigle su i komore za farbanje. Fali nam prostora za širenje proizvodnje. Vjerujem da ćemo riješiti i te probleme i do kraja godine imati stotinu uposlenih.

Što je to što Vi tražite od radnika, s obzirom na to da Vi svoje obveze prema njima, kako doznajemo, u potpunosti ispunjavate?

– Od radnika se traži mnogo. Disciplina, red, rad, poštovanje nadređenog šefa, direktora, vlasnika. Pored obveza koje slijede u firmi mora se poštovati i graditi kolegijalan odnos. Na tim principima smo izgradili i postigli ove rezultate. Svaki naš radnik koji želi raditi prekovremeno može iskoristiti tu mogućnost. Naravno, nakon završenog posla upiše sebi koliko je sati radio i sve se plati. Svaki sat, svaka minuta. Dakle to sve funkcionira za sada bez ikakvih problema i poteškoća. Jednostavno pravila se znaju i ona se moraju poštovati. S druge strane nikada se nije dogodilo da je plaća u ovoj firmi kasnila ili da radnicima nisu uplaćeni doprinosi na plaće”, završava svoju poslovnu i uspješnu priču Dragan Gazibarić, vlasnik poduzeća Carllato koji je poznatiji u svijetu nego u BiH.

Razgovarao: Srećko Stipović | Flash.ba