Caritas za oboljele od PTSP-a

Kada su u pitanju stradalničke udruge proistekle iz Domovinskoga rata s područja Srednjobosanske županije, u najtežoj materijalnoj situaciji svakako su članovi Udruge branitelja i invalida liječenih od PTSP-a. U Srednjobosanskoj županiji, u sedam općinskih organizacija (Vitez, Busovača, Fojnica, Kiseljak, Novi Travnik, Jajce i Gornji Vakuf – Uskoplje) ukupno ih je 183, a većina njih i njihovih obitelji, zbog minimalnih primanja od Federalnog ministarstva branitelja koje ni izbliza ne mogu zadovoljiti ni osnovne egzistencijalne potrebe njih i njihovih obitelji. Zbog toga se, kako nam je kazao predsjednik županijske Udruge, Dragan Mišković, većina njih nalazi u vrlo teškoj situaciji i ovisni su od pomoći Udruge, a preko humanitarnih organizacija, tvrtki i pojedinaca.

U utorak je podijeljena skromna pomoć u prehrambenim artiklima, te u odjeći i obući (uglavnom za djecu) za 50 članova ove Udruge. Popis najugroženijih i najpotrebitijih svojih članova, napravila su čelništva općinskih udruga, a pomoć je darovao Karitas Vrhbosanske nadbiskupije. Koji vodi prof. dr. velečasni Mirko Šimić, a predstavnicima općinskih udruga pomoć je predao predsjednik županijske Udruge, Dragan Mišković.

Ovom prilikom, pred novinarima, Mišković je izrazio zahvalnost Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije koji je i do sada pomagao članove ove Udruge, te vitešku tvrtku „Ecos” koja je osigurala prijevoz pomoći iz Sarajeva u Vitez. Izrazio je Mišković i veliko nezadovoljstvo i negodovanje što ova Udruga, ni pet godina nakon osnivanja, unatoč zahtjevima, molbama… nije uključena u dotacije iz županijskog proračuna kao i druge stradalničke i boračke udruge.

Zvonimir Čilić / VL