Čaj je pravi borac za zdravlje: Saznajte kad koji treba piti

Koji god vas je čaj osvojio okusom, ako imate problema s krvnim tlakom, povećanom tjelesnom težinom ili srcem, ne bi bilo loše da na svoj prehrambeni plan uvrstite redovitu konzumaciju pojedinih čajeva

Postoji na stotine vrsta i podvrsta čajeva, a i proizvode se na različite načine. No, ono što im je svima zajedničko je to što su svi borci za zdravlje. Različite se pak vrste, piju za različite tegobe, piše realsimple.

Crni čaj snižava kolesterol
Bogat je antioksidansima, kao i svi drugi čajevi, no crni je čaj puno više od toga. Među najboljima je u snižavanju kolesterola, a jedna je studija pokazala kako si osobe koje konzumiraju tri šalice crnog čaja dnevno smanjuju rizik od moždanog udara za čak 21 posto, prenosi 24sata.hr.

Zeleni za srce, oolong za kile
Odavno je poznato da je zeleni čaj preporuka svih nutricionista osobama oboljelim od raka, no istraživanja su pokazala da je zeleni čaj odličan na više frontova. Naime, samo jedna šalica zelenog čaja dnevno umanjuje rizik od kardivaskularnih bolesti za deset posto. Mnogi ga pak, često konzumiraju za dijeta, no postoje vrste koje su u tome uspješnije.

‘Oolong’ čaj, kod nas poprilično nepoznat, polufermentirani je čaj iz Kine, a njegova djelotvornost upravo je važna u topljenju kilograma. Konzumacija oolong čaja aktivira enzim odgovoran za razgradnju masti.

Često je čaj predmet znanstvenih studija
Studija objavljena u časopisu ‘Phytomedicine’ pokazala je kako je bijeli čaj, poznat po djelotvornosti s rakom i kardiovaskularnim bolestima, jako dobar i za dijabetičare. Naime, konzumacijom bijelog čaja povećava se tolerancija na glukozu, kao što se i smanjuje razina LDL kolesterola.

Voćni su čajevi najmanje učinkoviti
No, nisu baš svi čajevi najdjelotvorniji. Voćni čajevi/čajevi s okusom, premda posjeduju određenu količinu antioksidansa, ona je nedjelotvorna. Također, količina dodanih šećerima u tim čajevima umanjuje sve ostale zdravstvene blagodati. Jedina su iznimka čajevi od tamnog bobičastog voća, koji, ako su kvalitetni, doista imaju povećanu količinu antioksidansa.

Biljni čaj, nije čaj, no svejedno ‘liječi’
Kod nesanice bake će nam preporučiti čaj od kamilice. I neće biti u krivu. Čaj od kamilice spada u biljne čajeve, zajedno s lavandom, mentom ili lavandom. Oni zapravo i nisu čajevi, već mješavine osušenog voća, bilja ili cvijeća. No to ne umanjuje njihovu učinkovitost. Ako se borite s bolovima u trbuhu, njih će ‘riješiti’ čaj od metvice, a čaj od hibiskusa može smanjiti krvni tlak.

Koji god vas je čaj osvojio okusom, ako imate problema s krvnim tlakom, povećanom tjelesnom težinom ili srcem, ne bi bilo loše da, u dogovoru s liječnikom, na svoj prehrambeni plan uvrstite redovitu konzumaciju pojedinih čajeva, piše 24 sata.