BZK “Preporod” iz Viteza nastupa diljem Bosne i Hercegovine

Protekli vikend bio je aktivan za članove Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” iz Viteza. Naime, zabilježena su tri nastupa u tri različita grada Bosne i Hercegovine.U subotu, 13. rujna folklorna sekcija BZK ”Preporod” Vitez, u čijem sastavu djeluju tri ansambla, predstavila se na smotrama folklora održanim u Donjem Vakufu i Sanici kod Ključa. Smotra folklora u Donjem Vakufu održana je u sklopu obilježavanja Dana općine i na istoj su pored domaćina (KUD “Nakib Abdagić Kiban) i BZK “Preporod” Vitez nastupila i kulturno-umjetnička društva iz Konjica, Jablanice, Brčkog, Travnika, Busovače, Mostara,  Kozarca.

U isto vrijeme, u mjestu Sanica kod Ključa održana je treća po redu Smotra folklora – Sanica 2014. čiji je organizator KUD “Naša mladost” iz Ključa. I na ovoj kulturno – zabavnoj manifestaciji nastupio je veliki broj Društava iz Bosne i Hercegovine koja su se predstavila sa svojim folklornim sekcijama pa se tako i BZK ”Preporod” Vitez predstavio igrama iz okoline Vranduka.

U nedjelju 14. rujna sve sekcije koje djeluju u okviru “Preporoda” Vitez izvele su cjelovečernji program na trgu u Bosanskom Petrovcu koji je slavio Dan oslobođenja općine. Nekoliko tisuća prisutnih gledatelja imalo je priliku vidjeti i čuti tradicionalne bosanske igre, sevdalinku, monodramu i recitacije koje su pripremili mladi članovi folklorne, dramske i muzičke sekcije BZK ”Preporod” Vitez.