Busovački lovci brinu o divljači i na -25 °C

Članovi LD “Zec” i LD “Kaćunski zec” Busovača posljednjih godina sve više pokazuju oduševljenje prirodnim ljepotama i ljubav prema divljači, a posebice u zimskom periodu kada aktivnosti prehrane divljači provode bez obzira na vremenske uvjete.

Isto je bilo i proteklih dana kada su pojedini članovi ova dva društva po polarnoj hladnoći, koja je proteklih dana pogodila cijelu BiH pa tako i Busovaču, obilazili lovišta i vršili dohranu divljači.

Ljubo Marković, jedan od busovačkih lovaca, inače član LD “Zec” Busovača, u izjavi za naš portal kazao je da je na snazi zabrana lova u Kantonu Središnja Bosna, koja će, sudeći po trenutnim prilikama, ostati na snazi neko dulje vrijeme.

“Mi lovci unatoč zabranama izlaska na teren samoinicijativno se organiziramo i iznosimo hranu i sol u lovište te tako vršimo dohranu divljači. Ne smijemo ići s oružjem u lovište, što u ovim vremenskim neprilikama dosta pogoduje predatorima u lovištu kao što su vuk, lisica, psi lutalice i slično”, ističe Ljubo te dodaje:

“Treba napomenuti da ovo stanje bezvlašća u lovištima posebno pogoduje “najopasnijim predatorima” – krivolovcima, koji nemaju nizašta milosti pa ubijaju sve što im “na pušku” dođe. Nekoliko lovaca entuzijasta se organizira i obilazi lovište bez oružja, ali to nije dostatno misleći ponajviše na rubna područja gdje se navodno preklapaju granice dvaju postojećih društava na području naše općine”.

Kako smo uspjeli doznati, stanje u ostalim općinama Kantona Središnja Bosna je isto, a ponegdje i gore. Svi lovci imaju slične probleme i iskreno se nadaju rješenju istih, a ponajviše zbog nastavka aktivnosti na razvoju lova u središnjoj Bosni kao jednog od najperspektivnijih oblika turizma…

Prethodni članakSki-centar Rostovo: Idealna kombinacija tradicionalnog i modernog za savršen odmor
Sljedeći članakU subotu noćno pješačenje na Zabrđe i Zaselje