Busovača: Večeras promocija romana “Kokoš u cirkusu” autora Mirze Begovića

Večeras, 19. kolovoza 2016. godine s početkom u 19 sati u velikoj sali Općine Busovača bit će održana promocija romana “Kokoš u cirkusu” autora Mirze Begovića.

Mirza Begović, diplomirani je profesor bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti, jedan je od mladih i ambicioznih ljudi koji svakim danom pokušavaju svoje snove i želje pretvoriti u stvarnost.

Roman „Kokoš u cirkusu“ žanrovski bi se mogao odrediti kao tranzicijski roman kulturološkog tipa s dominacijom humornih i ironijskih efekata.

IZ ROMANA:
“Stajali smo na pruzi kao da smo čekali neki od lokalnih vozova da nas odvede u neka bolja i toplija vremena. Njene kovrdže su padale po široko ispletenom džemperu čija je mustra bila slična onoj na mom džemperu. Posmatrao sam rupice na njenoj mustri i razmišljao kako imamo nešto zajedničko.
„Jelde, i tebi je hladno?“
„Nije“, rekla je. „Ja volim ovako.“
„I ja“, kratko sam dodao.
Njen glas me podsjećao na ljeto i kada bih ga slušao kao da su sunčeve zrake probijale kroz široke rupice na mom ružnom džemperu.
„Ja se pišam u gaće.“ Od milion rečenica koje sam mogao reći ja sam izabrao najlošiju.
Nasmijala se. Pogledala me, a onda zaputila prema kolodvoru. Hodao sam za njom i trudio se da objasnim svoj problem.
„Ali je Zlatka kriva!“
„Ko je Zlatka“, pitala je.
„To je kokoš, mater je drži u kući.“
„I kokoš te tjera da se upišaš“, pitala je.
„Eh, tako je. Kokoš mi ne da u kupatilo i ja se upišam.“
Dea se smijala, ali u njenom osmijehu se vidjelo da je ona jedina osoba na svijetu koja me razumije.
„Ja ti sad moram ići, vidimo se u školi“, rekla je, a onda otrčala u ruševnu kuću pored pruge.”

Mirza je prošle godine izdao i promovirao i svoj roman prvijenac “Nemoj poći sada”. Isti govori o ljudima, njihovoj vrijednosti, nagonskoj egzistenciji, a autor je u romanu htio ispričati jednu obiteljsku dramu prikazanu kroz prizmu svakodnevne fantazme.

Sve navedeno odlična je pozivnica da večeras, 19. kolovoza 2016. godine od 19 sati budete u velikoj sali Općine Busovača na promociji romana “Kokoš u cirkusu”. Promociju organizira BZK Preporod Busovača. Dobrodošli!