BUSOVAČA: Postavljeni vitraji na filijalnoj crkvi Sv. Nikole Tavelića na Čepu

“Facebook” stranica župe Busovača objavila je kako su postavljeni vitraji na filijalnoj crkvi Sv. Nikole Tavelića na Čepu. Nakon ugradnje prva tri vitraja na pročelju crkve (Sv. Nikola Tavelić, Sv. Franjo Asiški i Sv. Anto Padovanski), postavljeno je i ostalih devet.

Ulaskom u crkvu s lijeve strane nalaze se vitraji na kojima su prikazani važniji događaji iz Staroga zavjeta. Na njima su predstavljeni Abraham koji žrtvuje svoga sina Izaka, Mojsije s Deset Božjih zapovijedi i Sv. Ivan Krstitelj, koji za Isusa Krista kaže: „Evo Jaganjca Božjega“.

S desne strane prikazani su važniji događaji iz Novoga zavjeta: Blažena Djevica Marija – Navještenje, Božić – Sveta Obitelj i Uskrsli Krist – Uskrsnuće.

Na prolazu prema crkvenom koru postavljen je vitraj Sv. Leopolda Mandića, ispovjednika. U prezbiteriju nalaze se dva visoka i uska vitraja, inicijali Sv. Nikole Tavelića (NT), koji bojama i visinom dočaravaju njegovu mučeničku smrt i daleki put kojim se usmjerio prema istoku.

Idejno rješenje vitraja i nacrti na staklu djelo su umjetnika Ivana Batarila, kojemu su u izradi pomogli Ivana Gudelj i Vlado Jukić. Vitraje je izradila firma Kristal iz Viteza.

Crkva na Čepu mjesto je duhovnog okupljanja i zajedničke molitve, ali i svih drugih susreta, posebno mlađih župljana koji svakodnevno u ovom prostoru pronalaze svoj mir i radost mladenačkih druženja.

Iz župe Busovača se zahvaljuju Bogu, donatorima vitraja i svim ljudima dobre volje koji su na bilo koji način bili podrška u izradi vitraja, ali i obnovi cijele crkve.

Vitraje možete pogledati na Facebook stranici župe Busovača ili na portalu grad-busovaca.com.