BUSOVAČA: Održana javna tribina o uzgoju, zaštiti i prehrani jagodičastog voća

Sinoć, 27. travnja ove godine, je u Busovači u organizaciji Udruženja proizvođača jagodičastog voća Središnje Bosne održana javna tribina na temu uzgoja, zaštite i prehrane jagodičastog voća – integralna proizvodnja.

Gosti predavači na ovoj tribini bili su dipl. ing. agronomije Asad Jelešković te dipl. ing. poljoprivrede Amir Huseinbegović.

Pedesetak okupljenih malinara iz Busovače se upoznalo o tehnikama sadnje, navodnjavanja i općenito uzgoja maline. Prisutne uzgajivače malina predavači su upoznali i o bolestima te načinu zaštite malina od lošeg vremena i mnogih nametnika.

U razgovoru s malinarima saznali smo da pojedine hladnjače, odnosno otkupljivači već najavljuju otkupnu cijenu od 3,70 KM do 3,90 KM za kilogram. Spomenuta cijena nije, kako nam kažu, uopće loša, no proizvođači očekuju nešto veću cijenu koja bi bila oko 4,80 KM.

Ovom prilikom ćemo spomenuti kako je Savez proizvođača jagodičastog voća na nivou cijele Bosne i Hercegovine dogovorio direktan izvoz 650 tona maline u Švicarsku. Na sreću brojnih malinara iz BiH ovo je tek početak suradnje koja bi se trebala ovjekovječiti s novim sporazumima i dogovorima o većem izvozu iz naše zemlje.

Iz Udruženja proizvođača jagodičastog voća Središnje Bosne su nam kazali da je uzgoj maline u Bosni i Hercegovini nedovoljno iskorišten, te da ima širok put ka napretku i novim nasadima. Spomenut ćemo kako susjedna Srbija godišnje izveze oko 75 000 tona maline, a proizvođači iz BiH 10 puta manje, odnosno 7 500 tona (podaci za 2014. godinu).

Stoga, ovom prilikom organizatori tribine i Udruženje proizvođača jagodičastog voća Središnje Bosne pozivaju sve sugrađane koji imaju priliku baviti se uzgojem malina da što prije krenu s aktivnostima oko uzgajanja iste.

Prethodni članakNova odličja za karataše Karate kluba “Napredak” Busovača
Sljedeći članak“BANJALUČANKE”: Koncertna poslastica u Travniku