BUSOVAČA: Misa uočnica Sv. Anti okupila 10 000 vjernika

Oko 10 000 vjernika, hodočasnika, štovatelja Sv. Ante Padovanskog okupilo se u Busovači na misi uočnici, 12. lipnja.

Svetu misu, na vanjskom oltaru u župnom dvorištu ispred crkve, predvodio je profesor na Franjevačkoj teologiji dr. fra Ivan Šarčević. S njim u koncelebraciji bilo je pet svećenika, među kojima i busovački župnik fra Zoran Jaković koji je pozdravio okupljene.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja fra Ivan uputio je prigodnu propovijed, u kojoj je istaknuo kako nije jednostavno govoriti o svetinjama, pogotovo u ovo vrijeme danas kad svi misle da je to lagano. „Večeras bih krenuo najjednostavnijim putem, večeras pred blagdan Sv. Ante. Krenut ćemo od kipa Sv. Ante koji je postavljen u crkvenom dvorištu. Ovaj kip kojeg je uradio jedan od najvećih hrvatskih kipara donosi nam poznate simbole, Sv. Anto je u franjevačkom habitu, drži u desnoj ruci sveto pismo, bibliju, iznad knjige je maleno dijete, Isus koji drži ljiljan. Sve su ovo znakovi koji nam žele pokazati nešto u životu, Sv. Anto je osim zagovornika, osim velikoga propovjednika i uzor nama. Krenimo od knjige, ona je Sveto pismo, i uzor svima nama. Mi živimo u vremenu koje nije sklono knjizi, mi svoje informacije skupljamo drukčije“, istaknuo je fra Ivan.

Dalje je kazao kako je na kipu umjetnik prikazao i dijete. „Naša se riječ utjelovila, naš Bog postaje dijete. Božje utjelovljenje je jedna od najuzvišenijih tajni naše vjere. Mnogima druge vjere teško je prihvatiti da je Bog postao čovjekom (…) Isus traži da budemo bezazleni kao dijete, da ne varamo, da ne uništavamo danas kao odrasli ono dijete u sebi“, kazao je fra Ivan te u nastavku progovorio o ljiljanu kojeg Sv. Anto ima u svojoj ruci.
„Ljiljan je simbol čistoće, ljiljan je kao i habit simbol siromaštva, nema ništa važno kod franjevačkog pokreta kao siromaštvo. Isus kaže u Evanđelju da ne budemo zabrinuti. Budite kao ljiljani, a to znači da prihvatimo vlastitu prolaznost, jer danas jesmo sutra nismo (…) Ništa ljepše nema nego pomoći čovjeku i osjetiti u njegovim očima zahvalnost, zato što ga nisi ponizio, a osjetio si njegovu zahvalnost. Nema kruha, a svako darivanje je samozatajno, neka ti ne zna jedna ruka što ti čini druga. Sveti Anto nam daruje Isusa Krista kao kruh“, kazao je profesor Šarčević među ostalim, prenosi grad-busovaca.com.

Župnik fra Zoran na kraju mise, prije blagoslova, zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji pripreme patrona.

Misno slavlje skladnim pjevanjem, kao i svake godine, uljepšao je župni zbor pod vodstvom prof. Irene Čavare.

Sutra, 13. lipnja na sam patron Sv. Antu, mise su u 7, 8, 9, 11 – središnja koju predvodi dr. fra Stipo Kljajić i u 18h.

J.P., KT