BUSOVAČA – Kako smo spasili sina: “Naš Josip od udara groma pao je kao pokošen, zakopali smo ga u zemlju i preživio je”!

U obitelji Stapić u Busovači, samo nekoliko dana nakon što im je 25-godišnji sin Josip preživio udar groma, po svemu sudeći, zahvaljujući pribranosti i brzoj reakciji roditelja Drage i Milice te drugih koji su se zatekli u vikendici u naselju Buselji, radostan je dan. Josip je izišao iz bolnice u Novoj Biloj, gdje je bio smješten zbog predostrožnosti, i osjeća se dobro, piše Večernji list BiH. 

Sve isključili iz struje

Nakon munjevite akcije spašavanja koju su protekloga vikenda sami izveli, roditelji su pozvali Hitnu pomoć kako bi bili sigurni da je im sin dobro. Opisali su nam što se dogodilo u nedjelju prilikom boravka u vikendici, sekunde i minute nakon udara groma koji je pogodio njihova sina.

– Bilo nas je nekoliko, brali smo maline, a kako je počela kiša i nevrijeme, sklonili smo se u vikendicu koju imamo na imanju. Sve smo odmah isključili iz struje, ali smo u jednom trenutku osjetili u blizini miris zapaljenih električnih kabela. Dok smo o tom pričali, grmljavina se pojačala. Kad je munja četvrti ili peti put obasjala vikendicu, Josip je u jednom trenutku pao kao pokošen, poput svijeće – ispričao nam je njegov otac Drago.

Pribranost njega, njegove žene Milice, kao i prijatelja koji su se zatekli u vikendici, Josipu je spasila život, jednako kao i očevo znanje o tome kako reagirati.

– Još iz vojske, one nekadašnje JNA u kojoj sam služio, sjećam se da je kod udara groma najvažnije uzemljenje. Sjećam se i da su naši stari o tome uvijek pričali, što prije u zemlju zatrpati osobu koju je grom udario. Odmah smo iznijeli Josipa i zatrpali ga u zemlju u kojoj smo sadili krumpir.

Najvažnija pribranost

U vrlo kratkom roku Josip je ustao iz zemlje i rekao: “Nije mi ništa”. Mi smo ipak pozvali Hitnu, cijelo vrijeme pričali s njim i vidjeli da je pribran, svega se sjeća i nikakvih drugih promjena, počevši od izraza lica, nismo kod njega uočili – ispričao nam je Drago Stapić koji i sam priznaje da su svi u trenutku udara groma bili pribrani.

– Još nisam svjesna što se dogodilo i u kakvoj mi je opasnosti bio sin. Bogu hvala, dobro je i, evo, već je izišao iz bolnice. To je sad najvažnije. A šok smo svi mi doživjeli i trebat će vremena da se saberemo i oporavimo – kazala nam je Milica Stapić, majka 25-godišnjaka, koji je spašen zahvaljujući ponajprije pribranosti, brzoj reakciji i znanju roditelja kao i svih koji su se zatekli u vikendici i pomogli im iznijeti Josipa i doslovce ga – uzemljiti.

– Jak je to dečko, oporavit će se – zaključuje otac Drago koji svima koji se nađu u sličnoj situaciji poručuje da budu pribrani i reagiraju što je moguće brže na način koji je opisao u slučaju udara groma u kojemu je njegov sin umalo stradao. Brzina i pribranost spriječili su tragediju.