BUSOVAČA: Fra Mijo Ljubos proslavio Mladu misu

Fra Mijo Ljubos proslavio je Mladu misu u svojoj rodnoj župi, župi sv. Ante Padovanskog u Busovači, piše grad-busovaca.com.

Mladu misu proslavio je pod geslom: “Uvijek se radujte! Ne dolikuje Božjem sluzi da bude žalostan i potišten..” sv. Franjo.

Na samom početku Miji su blagoslov udijelili njegovi roditelji, majka Gordana i otac Žarko.

Uz Miju su na njegovoj proslavi sudjelovali i mladomisnici, kolege koji su se zajedno s njim na Petrovo zaredili u Sarajevskoj katedrali.

Na misi je prigodno propovijedao, (autor teksta će si dati novinarsku slobodu za naredne riječi) uvijek konkretni, i posebni fra Nikola Kozina.

“Naš fra Mijo i njegove kolege mladomisnici pripadaju generaciji fratara koji nisu krenuli u sjemenište od malena, od osnovne škole. Srednju školu započeli su sa svojim vršnjacima koji su kasnije izabrali sasvim druga zanimanja i zvanja, ali tada kad je čovjek najotvoreniji za plemenite i velike ideale, oni su se oduševili idealima svetoga Franje, kroz Framu, pa su i sami odlučili postati fratri. Odatle i fra Mijino mladomisničko geslo.”

“Ta misao prati fra Miju od 2012. na jednom susretu Frame, izvlačili su se papirići s različitim mislima, a Mijo je izvukao ovaj papirić, s ovim geslom. Taj papirić nosi u svom novčaniku do dana današnjeg, vi koji ga poznajete znate da tu misao nosi ne samo u svom džepu, nego u svom karakteru. “

Fra Nikola je istaknuo kako je uvijek dobro, zaviriti u sveto pismo… “možemo li krenuti od sebe? Da pokušamo sebe popraviti, da se ja odlučim za dobro. To bi mogao biti prvi korak, a drugi ništa manje važan da malo više molimo jedni za druge, ali iskreno, ne općenito. Nego da molimo za konkretne ljude, za njihove konkretne probleme, takva nam molitva otvara oči za nekoliko stvari. ” Naglasio je kako će nam otvoriti oči za ono što ne valja i u nama i u bližnjemu. Takva molitva ne da da padnemo u očaj, takva molitva rađa u čovjeku nadu da ono dobro kako god bilo maleno, vrijedi, i Bog zna za njega.

“Molitva je jezik nade, tko moli nada se dobroti koja nadilazi naše zasluge. Takav čovjek, čovjek nade i radosti bio je sv. Franjo za čijim je idealima krenuo naš fra Mijo.”

Misno slavlje pjevanjem je animirao župni zbor.

Nakon svete mise slavlje je nastavljeno za obiteljskim stolom, s mnoštvom okupljenih vjernika, prijatelja..

Prisutne je pozdravio fojnički gvardijan fra Mario Katušić, u ime mladomisnika fra Marko Cvitković, u ime busovačkih redovničkih zvanja fra Žarko Relota, u ime obitelji Ljubos fra Janko Ljubos, u ime župe Uskoplje gdje je mladomisnik bio đakon fra Mato Topić

Prisutne je pozdravio i kum mladomisnika Mije, župnik fra Zoran Jaković, kao i civilni kum Mirko Duspara.

Na koncu službenog dijela okupljenima se obratio fra Mijo Ljubos.

Fra Miji od srca čestitamo i želimo mir i ustrajnost u daljnjem djelovanju, i životu. Fra Mijo odlazi na službu u župu sv. Petra i Pavla Tuzla.