Busovača: Bliži se patron župe, misu uočnicu predvodi kardinal Vinko Puljić

Općina Busovača i župa sv. Ante Padovanskog u Busovači danas proslavlja najznačajniji dan u godini – patron župe.

U gradu se već osjeti ‘duh’ dolaska ovog blagdana. Čiste se ulice, pripremaju se novi sadržaji, a i zabavni parkovi su već pripremili ‘zabavu’ za one najmlađe. Protekli vikend u župnoj crkvi počela je trodnevnica sv. Anti, koja je spojena s devetnicom. Danas u 18 sati je misa uočnica, a svečano misno slavlje predvodi nadbiskup vrhbosanski uzoriti kardinal Vinko Puljić. Prigoda za ispovijed bit će već od 15 sati.

U utorak će biti slavljena jutarnja misa, misa za bolesnike, pučka misa (središnje misno slavlje proslave blagdana sv. Ante) te večernja sveta misa. Iz župnog ureda pozivaju sve mještane da budu dobri domaćini svim hodočasnicima.

__
Portugalac Sveti Antun Padovanski (Lisabon, 1195. – Arcella kod Padove, 13. lipnja 1231.), bio je prvorođenac iz plemićke, moćne i bogate obitelji, a roditelji su mu dali ime Fernando. No, imao je svoj put i već s 15 godina napušta bogatu palaču i pridružuje se redu Sv. Augustina, nakon zaređenja za svećenika prelazi u Manju braću i posvećuje se širenju vjere među narodima Afrike.

Tamo se i obrazovao, te postao jedan od najučenijih crkvenih ljudi Europe na početku 13. stoljeća.Napušta augustince i pridružuje se franjevcima u Maroku, te mijenja ime u Antun. U Africi obolijeva od malarije, namjerava se vratiti u domovinu, no brod se, gonjen nepovoljnim vjetrom, našao na obalama otoka Sicilije. Još oslabljen od dugotrajne groznice, Antun se uputi u Asiz. Bio je poglavar Franjevačkog reda u Italiji, začetnik je teoloških studija u svojem Redu, a sam je poučavao u Bologni, Montpellieru i u Padovi.

Sveti Antun Padovanski – omiljeni propovjednik i ispovjednik

Ipak, najveći uspjeh imao je propovijedajući u Francuskoj i Italiji i obraćajući heretike, a bio je prvi član svoga Reda, koji je svoju braću učio teologiji. Sveti Antun je zaštitnik siromašnih i potlačenih, propovjednika, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat. Na tisuće je dolazilo odasvud slušati njegove propovijedi i, naravno, svi su se tiskali da bi se ispovjedili kod njega. Mnogo je vremena proveo u ispovjedaonici,malo je jeo, malo se odmarao, a zdravlje mu je narušeno još od onih mjeseci provedenih u Maroku.

Svjedočenja o njegovim čudesima postala su vrlo brojna odmah nakon njegove smrti, dokumentirana su, a njih je 53 opisano u knjizi ‘Život sv. Antuna – Assidua’, što je pročitano i pred Papom Grgurom IX. Jedan je od samo 33 sveca, koji su proglašeni Doktorom Crkve, što je učinio papa Pio XII.

Umro je 13. lipnja 1231.godine. Bio je petak, braća franjevci su ga na njegov zahtjev vratili u Padovu, jer želio je umrijeti u svojem samostanu. Zbog lošeg stanja, morali su zastati u Arcellu, gdje su boravila braća zadužena za klarise. Tu je u jednoj skromnoj sobici, koja se čuva do danas, Antun preminuo u dobi od samo 36 godina.

Prethodni članakFantastična četvorka Ecos Romari osvojila Odense 3×3 Challenger
Sljedeći članakGodišnjica krvave bitke za Pješčaru, ključne bitke za obranu gotovo cijele Lašvanske doline