Bugojno: Vuk ponovno napao stado ovaca

Nisu rijetke pojave da vukovi prave štete u stadima bugojanskih ovčara, a posljednji slučaj zabilježen je danas u selu Golo Brdo.

U potrazi za hranom, koja je zimi u šumi veoma oskudna, vuk je napao stado ovaca koje su u vlasništvu Jusufa Delića i, tom prilikom, jednu zaklao a drugoj nanio ozbiljne povrede.

Sve se odigralo jutros oko osam sati, u vrijeme dok su ovce jele hranu na uobičajenom mjestu. Da se nešto događa, primijetio je najprije sin koji je, po izlasku iz kuće, počeo galamiti na nekoga. Mislili smo da su u pitanju psi, međutim ispostavilo se da se radilo o vuku, priča Delić.

Dodaje kako je šteta u stadu mogla biti puno veća da je vuk ostao neprimijećen, i duže vrijeme među ovcama.

Slične situacije su se događale i ranije, ali gore gdje čuvamo ovce, blizu šume. Vukovi se rijetko spuštaju nadomak naših kuća, i u gusto naseljena mjesta, naglasio je.

U namjeri da spriječe ovakve i slične pojave, u potragu za vukom ubrzo su se uključili članovi Lovačke sekcije u Golom Brdu. Put šume krenuli su bez pušaka, nadajući se da će ga zaplašiti, i saznati da li je štetu načinio jedan vuk, ili više njih.

Inače, obitelj Jusufa Delića već desetljećima živi od stočarstva i poljoprivrede, kao i većina mještana Golog Brda.

( Bljesak.info.)