BUGOJNO: Povratnička župa Sv. Ilije proroka u Kandiji proslavila svoj patron

U Kandiji kod Bugojna, 20. srpnja svečano je proslavljen blagdan Sv. Ilije proroka, patrona ove povratničke župe u kojoj je, prema uvodnim riječima župnika Tadije Ivoša, prisutna živa vjera župljana s ovih prostora.

„Svima nama ovdje danas se sabire sva naša prošlost i sadašnjost, sve naše radosti i žalosti, nade i tjeskobe, kao i kajanja za sve promašaje, ali i naša zahvalnost i vjernost. Nažalost, nailazimo na razne poteškoće prilikom sadašnje obnove i gradnje župne crkve, jer pojedinci pokušavaju zaustaviti sve što je dobro za ovu župnu zajednicu, jer im nije stalo da imamo dostojanstvenu župnu crkvu. Zahvalan sam Bogu, i svojim župljanima koji se nisu dali zavesti da budu protiv svoje župe i svega dobrog što se gradi i postigne za ovu župnu zajednicu i crkvu, te im je stalo da ova župa opstane i ostane na ovim prostorima i da Katolička crkva bude prepoznatljiva i preko ove župne zajednice i njezinih izdanja koja trebaju biti na ponos ovoj živoj crkvi i ovom kraju“, poručio je župnik Ivoš.

Misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, koji je, u prigodnoj propovijedi, istaknuo kako je Sveti Ilija zaštitnik i zagovornik od kojeg možemo itekako naučiti, iako je živio 800 godina prije Isusa Krista.

„Bio je slavni prorok kojemu je Bog dao nadahnuće da hrabri ljude u iščekivanju Mesije, da ih ohrabri u vjeri i da ne skrenu s Božjeg puta. Često doživimo takve trenutke kada unatoč svim govorima i nastupima teško vraćamo narod na pravi put. Međutim, ima jedna tajna, a to je Božje poslanje, Bog kome daje poslanje, daje mu i snagu. Svatko je od nas na svoj način prorok koji svjedoči za Mesiju. Mi više ne možemo živjeti kao da Isus Krist nije došao, utjelovio se, umro i uskrsnuo za nas.

Isus je s nama i mi smo svi proroci. Jasno je da proročki djelujemo kad smo ljudi od poštenja i časti. Društvo koje Boga zanemari, ostaje bez duše, a čovjek postaje bezdušan. Mržnja zavlada njihovim srcem. Slaveći svetog Iliju želimo prepoznati tu proročku službu u svima nama, odnosno, na koji način možemo biti vjerni proročkoj službi. Svi se mi trebamo hraniti riječju Božjom i blagovati. Neka nam Ilija svojim primjerom pokaže kako obnoviti hrabrost za život, kako zračiti nadom i iskusiti ljepotu Božje blizine, te biti hrabar i ustrajan u vjeri”, poručio je kardinal Puljić.

Među mnogobrojnim vjernicima, prenosi Centralna.ba, proslavi su nazočili dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH i susjedne Republike Hrvatske, među kojima i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić, ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević, predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno Miroslav Zelić te Pero Bilušić, generalni konzul RH u BiH sa sjedištem u Vitezu.

J.Vr.,KT

Prethodni članakGKM Vitez uveličao 15. rođendan KUD-a “Karol Wojtyla” i oduševio publiku u Kaštel Kambelovcu
Sljedeći članakIzvoz iz BiH u prvom polugodištu ove godine porastao za 31,1 posto