Bugojno: Izaslanstvo HDZ-a BiH na 24. obljetnici stradanja i progona Hrvata

Izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH na različitim razinama vlasti predvođeno Marinkom Čavarom, dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH te Nikolom Grubešićem, predsjednikom ŽO HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna i ministrom u Vladi ŽSB poklonilo se danas žrtvama zločina počinjenog prije 24 godine nad Hrvatima Bugojna.

Pismo ohrabrenja obiteljima poginulih i nestalih Hrvata Bugojna u traženju pravde i istine uputila je i Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izaslanstvo HDZ-a BiH najprije je položilo vijence pred Središnjim spomen obilježjem podigulim hrvatskim branitelji podignutim u gradskom katoličkom groblju Sultanovići, a potom su nazočili misi zadušnici služenoj u bugojanskoj župnoj crkvi sv. Ante. Pred oltarom su i ove godine bile izložene fotografije 19 Hrvata kojima se nakon nasilnog odvođenja iz logora u Bugojnu gubi svaki trag, a nakon uvodnih riječi bugojanskig župnika fra Zorana Tadića, pročitana su imena svih poginulih i nestalih Hrvata.

Prema planu kojeg je osmislio bošnjački politički i vojni vrh, a provelo Ratno predsjedništvo Bugojna, iz ovog je grada projerano više od 15 tisuća Hrvata, 311 ih je poginulo, nekoliko stotina je prošlo kroz torture više od deset logora tzv. Armije BiH, a 33 Hrvata još se uvijek vode kao nestali. Popred 19 nasilno odvedenih logoraša, dok su ostali civili. Činjenica da se za tijelima nestalih traga više od 24 godine najbolnija je rana bugojanskih Hrvata na koju sol dosipa neučinkovito pravosuđe koje nije procesuirali odgovorne za zločine nad Hrvatima koji jedini znaju istinu o nestalim.

Paljenje svijeća u znak sjećanja na hrvatske žrtve Bugojna bit će 27. srpnja u 20 sati u svim općinama ŽSB ispred središnjih spomen obilježja i trgova.

Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH progon i stranja bugojanskih Hrvata obilježit će u svim općinama Županije Središnja Bosna paljenjem svijeća na središnjim spomen obilježjima poginulim pripadnicima HVO-a.

Iz Bugojna je 27. srpnja 1993. tzv. Armija BiH protjerala gotovo 15 tisuća Hrvata, kroz više od 50 logora prošlo je više od 1500 Hrvata od kojih je 470 pripadnika HVO-a. Za 19 nestalih Bugojanaca se još uvijek traga,a organizatori i nalogodavci zločina nad bugojanskim Hrvatima još uvijek nisu procesuirani, a mnogi su i politički nagrađivani.

 

Prethodni članakNova Bila: Ogromne štete nakon grmljavinskog nevremena
Sljedeći članakOdržan radni sastanak dr. Dragana Čovića sa gradonačelnicima i načelnicima HDZ-a BiH