Brotnjo bolji od Viteza u prvoj utakmici finala

DSC 0246Košarkaši Brotnja slavili su u prvoj utakmici finala za ulazak u Jedinstvenu Premier ligu BiH nad našim sastavom rezultatom 76 – 71.

U utakmici u kojoj su obje ekipe imale po jedno vrhunsko poluvrijeme, iskustvo, bolji šut za tri poena, te smirenija završnica domaćina donijela je ovu pobjedu. Utakmica je krenula koš za koš, da bi pred kraj prve četvrtine domaćin otišao s prednošću od plus 3 (21 – 18). U 11. minuti poenima Pinjuha domaćini idu na plus 5 i tu staju a potpunu kontrolu nad utakmicom do poluvremena preuzimaju košarkaši Viteza. Odličnom obranom te poenima iz tranzicije naš tim radi seriju 26 – 6 u 9 minuta te na poluvijeme ide s rezultatom 29 – 44. U trećoj četvrtini potpunu dominaciju pod oba koša radi najbolji igrač susreta Mario Planinić (22 poena) koji iz minuta u minut vraća Brotnjo u utakmicu. Na kraju treće četvrtine rezultat je 52 – 57. Do 37. minute sastav Viteza održava prednost u rasponu od 2 do 5 poena dok dva beka domaćina, dotad nevidljivi Dejan Marković i Mario Barbarić, uspjevaju u posljednje tri minute pogoditi 5 šuteva za 3 poena te tako domaćinu osigurati 1 – 0 u finalnoj seriji koja se igra na dvije ostvarene pobjede.

Kod domaćina uz već navedenog Planinića koji je postigao 22 poena istakli su se i Pinjuh sa 13 te Barbarić sa 12 poena, dok je drugi strijelac lige i najbolji igrač domaćina Nikola Lesko ostao na 9 poena. Najbolji u našim redovima bili su Maksimović sa 19 i Jurčević sa 15 poena (11 skokova), dok su igrači Brotnja veliki posao napravili ostavivši najboljeg igrača Viteza, Palavru, na 12 poena.

Nakon utakmice razgovarali smo s trenerom ekipe Viteza, Josipom Pandžom: “Kad se izgubi tolika razlika trener je najodgovorniji tako da ja preuzimam poraz na sebe. Čestitam svojim igračima na vrhunskom poluvremenu ali i igračima Brotnja na pobjedi. Presudila je vrhunska predstava Maria Planinića u trećoj četvrtini koji je izdominirao pod našim košem i potpuno vratio Brotnjo u utakmicu. Posebne čestitke šaljem svom kolegi na klupi Brotnja Josipu Dugandžiću, velikim sportašima Domagoju Pinjuhu, Mariju Planiniću i svim ostalim igračima Brotnja. Jedina velika mrlja ostaje ponašanje najboljeg igrača domaćina Nikole Leske koji od prve minute psuje svim mojim igračima, udara ih bez lopte, pritišće sudije da bi na kraju počeo psovati i svojim suigračima. Epilog divljačkog ponašanja bile su tehničke pogreške Leski, ali vjerovali ili ne i Mariju Blaškanu koji od prve minute izbjegava bilo kakvu komunikaciju sa Leskom. Što se tiće suđenje na utakmici Brotnjo – Vitez bilo je odlično samo zahvaljujući najboljem BH sudiji Peri Obradoviću, a ostali će se vjerojatno naučiti kroz vrijeme. Nama ostaje da se psihološki dignemo te pokušamo pobjediti i vratiti seriju u Čitluk.”

Druga finalna utakmica na rasporedu je u utorak, 30.4., u Gradskoj sportskoj dvorani u Vitezu, pozivamo sve ljubitelje sporta u Vitezu da u što većem broju dođu na utakmicu i podrže naše košarkaše na putu do Premier lige.