Broj profesionalnih vojnika u OS BiH smanjuje se na 9200

Smanjenja broja vojnika i perspektivnih lokacija predviđena su Pregledom obrane, dokumentom koji predstavlja viziju Oružanih snaga BiH za idućih 10 godina.

“Pregled obrane”, zajedno s “Planom modernizacije Oružanih snaga BiH”, na osnovi zaključaka i smjernica Predsjedništva BiH, načinilo je Ministarstvo obrane BiH, a informacija ovog ministarstva o tom dokumentu na dnevnom je redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ovoga tjedna, piše Srna. Dvije od osam točaka informacije govore o redefiniranju popune Oružanih snaga BiH te broju perspektivnih lokacija.

Planom obrane predviđeno je smanjenje broja profesionalnih vojnih osoba u Oružanim snagama s postojećih 10.000 na 9200, a rezervnog sastava s 5000 na 4600, dok je broj civila ostao nepromijenjen i iznosi 1000. Ovim dokumentom broj perspektivnih lokacija s postojeće 63 smanjuje se na 57, od čega je šest skladišta streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Prilikom redefiniranja broja perspektivnih lokacija, istaknuto je u informaciji, vodilo se računa o entitetskoj i regionalnoj ravnoteži. U strukturi pješadijskih brigada, u okviru svih prvih pješadijskih bataljuna, definirane su prve motorizirane satnije, koje po svojoj strukturi i opremi u potpunosti ispunjavaju provedbu NATO-ova koncepta operativnih sposobnosti i ocjenjivanja.

Pregledom obrane, koji je Predsjedništvo usvojilo na sjednici 24. studenoga prošle godine, u segmentu poboljšanja i unapređenja inženjerske podrške pri pješadijskim brigadama ugrađene su inženjerske satnije koje će biti popunjavane jednim aktivnim inženjerskim vodom, dok će se ostali dio nalaziti u rezervi. U segmentu poboljšanja i unapređenja sustava logističke potpore, gdje je to nužno, ugrađene su logističke jedinice radi poboljšanja izravne logističke potpore.

U Brigadi zrakoplovnih snaga, uz postojeće jedinice, ugrađena je dodatna letačka satnija radi boljeg pokrivanja cijelog teritorija BiH. (Večernji list)

Prethodni članakPad Džumhura na ATP ljestvici, Bašić napredovao za dva mjesta
Sljedeći članakBrza cesta Lašva-Nević Polje podiže nivo prometne komunikacije prema Krajini