Broj oboljelih od TBC-a u blagom padu, lani u FBiH 293 slučaja

Tuberkuloza je bolest koja se danas dosta lako dijagnosticira. Važno je uzeti dobru anamnezu i obaviti pregled pacijenta, načiniti laboratorijske nalaze i RTG snimku pluća. Analiza biološkog materijala na tuberkuloznu klicu i dalje ostaje prva metoda za postavljanje dijagnoze, kazala je Feni šefica Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu “Podhrastovi” KCUS-a prof. dr. Belma Paralija, spec. pneumoftiziolog, bronholog u povodu Tjedna borbe protiv tuberkuloze.

U usporedbi s ranijim razdobljem, prof. Paralija kazala je kako je broj oboljelih od tuberkuloze u blagom opadanju. – U 2021. godini u Federaciji BiH su registrirane 293 oboljele osobe od tuberkuloze, a u Sarajevskoj županiji 61. Trenutačno se na Klinici za plućne bolesti i TBC liječi devet pacijenata. Od početka 2022. godine do sada na Klinici je liječeno 45 pacijenata koji su nastavili svoje liječenje u kućnim uvjetima i pod nadzorom nadležnog Pneumoftiziološkog dispanzera.

Duljina liječenja ove bolesti je šest ili osam mjeseci (liječenje je dulje ako je riječ o ponovnom obolijevanju od tuberkuloze). Jedan pacijent je tijekom 2021. godine liječen od multirezistentne tuberkuloze, a liječenje u ovom slučaju traje 18 mjeseci. Na Klinici za plućne bolesti i tuberkulozu taj je pacijent liječen pet mjeseci, a tretman je nastavljen u kućnim uvjetima pod nadzorom nadležnog specijalista za plućne bolesti – kazala je prof. dr. Paralija. Inače, Tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine od 14. do 21. rujna, a ovogodišnji moto je “Investirajte u okončanje tuberkuloze. Spasite živote.”