Brestovsko: Dvije časne sestre klarise položile doživotne svečane zavjete

U naselju Brestovsko u blizini Kiseljaka obilježen je blagdan svete Klare Asiške.

Među dvadeset i jednom tisućom sljedbenica svete Klare Asiške, koje pripadaju drugom franjevačkom redu, jesu i redovnice u samostanu Brestovsko, koje su 1989. godine ovdje stigle iz Splita, inače jedinom ove vrste u našoj zemlji.

Iako se život klarisa odvija unutar zidina samostana, a s ostatkom svijeta komuniciraju kroz rešetke, polaganje zavjeta je javno. Nakon višegodišnjih priprema, uz euharistijsko slavlje, dvije sestre u četvrtak su položile doživotne svečane zavjete.

Marija Milić i Rita Miloš stupile su u redovnički život i pridružit će se malobrojnoj zajednici klarisa u našoj zemlji, da žive unutar samostanskih zidina, nastavljajući djelo svoje zaštitnice.

Za razliku od većine koji njihov način života nazivaju dobrovoljnim zatvorom, časna majka Hjacinta Batinić, koja je s četrnaest godina odabrala put svete Klare, kaže da je to odluka srca. I, naravno, to je kao i ostale redovnice čini sretnom.

A na upit kakvu poruku danas šalje nama, koji smo s druge strane rešetke, kaže: Preporučujem da svi tražimo Boga u tišini u miru i onda ćemo svi biti sretni.

Artinfo.ba