BRAVOOO: Zlatni kadeti Josipa Pandže

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je zlatno odličje na Europskom olimpijskom festivalu mladih – EYOF u gruzijskom Tbilisiju.

U finalnom susretu bh. kadeti pobijedili su selekciju Španjolske rezultatom 89:79.

Pod vodstvom izbornika Josipa Pandže prvo zlato za BiH na “omladinskoj olimpijadi” i jedan od najvećih uspjeha u povijesti bh. košarke ostvarili su Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Sani Čampara, Lazar Mutić, Emir Čerkezović, Vedran Mirković, Aljoša Janković, Timur Ovčina, Srđan Kočić, Adi Alikadić, Nikola Đaković i Amar Barukčija.

Mladi sportaši Bosne i Hercegovine, koji je su na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Tbilisiju uspješno predstavljali našu zemlju, danas su svečano dočekani na Sarajevskom aerodomu.

Potpredjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo na pres-konferenciji je kazao da je OK ispunio svoju misiju.

– Ono što nas najviše raduje je da su naši sportaši u Tbilisiju napravili svoje najbolje rezultate, a košarkaši su nam donijeli ogromnu radost. Ovo je, kada su u pitanju kolektivni sportovi, jedina selekcija koja je obradovala BiH. Zamislimo samo kakve bi rezultate imali da iza ovakvih momaka stoji država. U tom smislu nadam se da će u vremenima koja dolaze ljudi koji su odgovorni za sport, koji najbolje i najreprezentativnije predstavlja ovu zemlju, promijeniti koncept i prepoznati potencijal koji imamo – kazao je Rađo.

Izbornik Josip Pandža izrazio je zahvalnost Košarkaškom savezu BiH i OKBiH, koji su uprkos teškoj materijalnoj situaciju, omogućili maksimalne uvjete za pripreme.

– Hvala momcima koji su u 30 dana priprema ispoštovali sve što se od njih tražilo. Napravili smo veliko iznenađenje, pogotovo u utakmici protiv Španjolske, koja je velesila. Momci su pokazali karakter, sve su nas iznenadili i oduševili. Oni su najzaslužniji za prvo mjesto – izjavio je Pandža.

Kapetan bh. kadeta Džanan Musa kazao je da su naši mladi košarkaši ginuli za svaku loptu, borili se za državni dres i dali zadnji atom snage da bi osvojili zlato.

– Iako smo napravili veliki rezultat mi na ovome nećemo stati. Već za dva dana putujemo na Europsko prvenstvo u Litvu i smatram da možemo dosta napraviti na tom natjecanju. Mi ćemo se truditi, da ostvarimo što bolji plasman i pokušamo ponoviti ovaj rezultat – rekao je Musa.

Generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović kazao je da je sretan što prvo zlatno odličje u BiH dolazi ispred ovog saveza.

– Ovaj projekt je osmišljen i napravljen još prije godinu dana i zajednički financiran s OK BiH. Ovi momci su to zaslužili i vratili nam na najbolji način osvojivši zlato – kazao je Mahmutović.

Pored košarka uspješan nastup na EYOFU ostvarili su i atletičari, od kojih su troje izborili nastup u finalnim natjecanjima, te judisti i plivači.

Na EYOF-u je učestvovalo više od 3800 sportiaša iz 50 europskih zemalja.