BRAVOOO: Vitežanki Dragici Križanac nagrada za najbolju pjesmu Preprekovog proljeća 2022. u Novom Sadu

Natječaj za najbolju pjesmu Preprekovog proljeća raspisan je bio 22. veljače ove godine, a ocjenjivački sud je donio nagradu za najbolje autore. Natječaj je bio javnog karaktera, a pravo sudjelovanja imali su svi građani Republike Srbije i Republike Hrvatske te iz inozemstva, koji pišu na hrvatskom jeziku ili na nekom od njegovih dijalekata.

Žiri koji je ove godine odlučivao o najboljoj pjesmi Preprekovog proljeća radio je u sastavu: Franjo Nagulov, književnik i književni kritičar iz Vinkovaca, Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada te dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen. U najuži izbor žiri je uvrstio tri pjesme, i to: Pogledaj dom svoj anđele autorice Dragice Križanac (Amsterdam); Čerlene jaboke autorice Ljerke Radović (Novi Sad); te Otok autorice Nade Vukašinović (Zagreb).

Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pjesma Pogledaj dom svoj anđele Dragice Križanac, drugu nagradu Otok Nade Vukašinović, a treću Čerlene jaboke Ljerke Radović.

Nagrade će biti uručene u travnju 2022. godine, na promociji zbornika Preprekovo proljeće 2022. i tradicionalnoj manifestaciji istoga naziva.

Prilažemo ulomak iz teksta F. Nagulova koji će u cijelosti biti objavljen u zborniku Preprekovo proljeće 2022.

„Dragica Križanac pjesmom je Pogledaj dom svoj anđele demonstrirala intermedijalno-citatnu osjetljivost rijetko uočljivu u domeni književnoga amaterizma. Naslovna poveznica s Đorđevićevim hitom iz sredine osamdesetih nadograđena je distopičnim freskama (bliske) budućnosti: kao upozorenje, ali i rezignirana konstatacija izvjesne kulminacije dehumanizacije, čak i transhumanizma o kojem, barem za sada, više doznajemo kroz prizmu konspirativnih teorija i pseudoznanstvenih nagađanja. Tome usprkos, a s obzirom na sve dominantniji tehnološki upliv u svakodnevicu, bojazan je kako ovu pjesmu možemo čitati kao kakvu razglednicu iz moralno posrnule sutrašnjice cinično opisane anglizmom progress…

Nada Vukašinović pjesmom je Otok demonstrirala istančanu, estetski respektabilnu liričnost, tkanje sačinjeno od jakih, premda nenametljivih slika koje rezultiraju letargičnom, blago melankoličnom, no zavodljivom atmosferom koja potiče aktivaciju čitalačkoga asocijativnog mehanizma…

Ljerka Radović, laureatkinja treće nagrade, pjesmom Čerlene jaboke nije samo ukazala na često put zapostavljenu vrijednost dijalektalnoga stvaralaštva, već je obradovala i kako ritamskom dopadljivošću, tako i grafostilističkim hipersenzibilitetom neoavangardnoga iskustva. Daleko od toga da je dano iskustvo novost u svijetu poezije, no ono je svakako, kada je amaterski izričaj posrijedi, razmjerno rijetkom pojavom…“.