BRAVOOO: Igor Božić ponovno srebrni na međunarodnom gastronomskom festivalu ‘Biser mora’!

Supetar na Braču i ove je godine od 20. do 24. ožujka bio svjetskim gastronomskim središtem, gdje je održan VIII međunarodni kulinarski festival ” Biser mora”.

U Supetru se za prestižnu titulu najboljeg na osmom Biseru mora, u organizaciji Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER), natjecao veliki broj profesionalnih kuhara iz više od dvadeset zemalja europskih i mediteranskih regija, među kojima su bili i najbolji kuhari iz Hrvatske, Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Švicarske, Turske, Bugarske, Češke…

Festival se održava kao najava turističke sezone i u njemu svake godine kroz razne radionice, prezentacije, gastro-izožbe, te natjecanja, predstavnici zemalja sudionica prezentiraju zemlje iz kojih dolaze kroz gastronomiju, a u svim događanjima sudjeluje sve veći broj turista kao i domaćina.

Ovo natjecanje je posebno zanimljivo iz razloga što je na njemu nastupio Igor Božić, šef kuhinje Hotela „Central” u Franšiznom centru BiH, tijekom prošle godine proglašen najboljim bh. kuharom i član Udruge gastronoma BiH „Gastro kutak”. Igor je na prošlogodišnjem natjecanju briljirao te osvojio odlično drugo mjesto i srebrnu medalju, u kategoriji „Jelo od piletine”, a ove godine je u puno zahtjevnijoj konkurenciji i sustavu natjecanja ponovno osvojio odlično drugo mjesto i srebrno odličje.

Nakon zbrajanja bodova po pojedinim kategorijama u finale su Kupa Bisera mora plasirali su se Olga Skrynnyk, Czekala Przemyslaw, Ružica Jukičić, Igor Božić i Dragan Šljivić.

Za zadatak su dobili pripremiti za predjelo kamenice na tri načina, glavno jelo teleći jezik, te desert od jagoda.
Prvo mjesto osvojio je Dragan Šljivić, drugi je bio Igor Božić, a trećeplasirana Ružica Jukičić.
Vrijedi istaknuti kako je Igor Božić dobio i veliko priznanje postavši počasni član asocijacije master šefova Saudijske Arabije.

Natjecanje „Biser mora” je uvjerljivo najveći međunarodni festival gastronomije u regiji.

Osim natjecanja kuhara na festivalu su bila održana predavanja, degustacije, tematske večeri, okrugli stolovi, razni zabavni programi, sajam proizvođača. Savez kuhara mediteranskih i europskih regija je međunarodna udruga kuhara koja već niz godina organizira razna natjecanja, festivale, sajmove, gastro izložbe i ostala događanja vezana uz gastronomiju na kojima se promoviraju razne kuhinje, recepti, kuhari, tvrtke i proizvodi vezani uz gastronomiju.