BRAVOOO: Fantastični rezultati Daria Čerkeza i MCK ‘Vitez’!

Rezultate kakve je teško naći u bosanskohercegovačkom sportu, ako ih uopće i ima, postiže tridesetčetvorogodišnji Vitežanin, motocross vozač, Dario Čerkez. Naime, Dario je nedavno osvojio devetu uzastopnu titulu prvaka BiH u motocrossu, a ujedno je, peti put, državni prvak njegov MCK „Vitez” iz Viteza. Čerkez je u MX OPEN klasi pobijedio u svim utrkama i sa 191 osvojenim bodom suvereno posato državni prvak. Drugo mjesto s 148 bodova pripalo je Jadranku Stanaru iz Prijedora, a treće s 130 bodova, Franji Miličeviću iz Bugojna.

Vrhunske rezultate postiže i njegov mladi dvadesetogodišnji kolega i bliski rođak, Antonijo Čerkez, a u upravo završenoj sezoni, uz titulu klupskog prvaka BiH sa MCK „Vitez,”, osvojio je i šesto mjesto u pojedinačnoj konkurenciji sa 105 osvojenih bodova. Antonija trenira Dario, a mnogi već sada ga označavaju njegovim nasljednikom. No, kada će, i hoće li ga i naslijediti, veliko je pitanje jer Dario ni ne razmišlja o odlasku u „mirovinu”. „Ja sam, zaista zaljubljen u ovaj teški i opasni sport i bude li zdravlja i sreće u izbjegavanju ozbiljnijih ozljeda, imam namjeru još dugo voziti i natjecati se. Osjećam se močnim, ambicija mi ne nedostaje, a u svakoj vožnji, pogotovo u pobjedi, radujem se kao i prije 10 ili 15 godina. A reći ću, što također dosta toga govori, moj za sada največi konkurent u BiH, ovogodišnji vice prvak, Jadranko Stanar, stariji je od mene 10 godina”, kaže Dario koji uspjehe žanje, već godinama, i u izboru najboljega sportaša Viteza i Srednjobosanske županije.

Velika prepreka Dariju za češće nastupe i još veću afirmaciju i na internacionalnoj sceni su financije. „Radim i sve što zaradim trošim na održavanje motora i na opremu za što mi godišnje treba dvadesetak tisuća maraka. Vrhunski vozači, čak i oni iz okruženja, imaju na raspolaganju svake godine po dva motora ( za trening i utrke). Ja takvu situaciju mogu samo sanjati. Moja Honda CRF 450 R stara je tri godine i ako Bog da zdravlja s njom ću naredne godine i po desetu uzastopnu titulu. A i u takvoj situaciji, za održavanje motora, popravke, opremu, putovanja…, trebat će mi i preko 20 tisuća KM. A pomoći niotkud”, konstatira ali se ne žali uporni, vrijedni i uzorni sportaš, Dario Čerkez. A zanimljivo je, svakako, Dario postizanjem velikih sportskih uspjeha pronosi ime svoga grada, svoje županije pa i BiH ali još uvijek nije dobio priliku na svom motoru, ili na svojoj opremi, i nositi ime neke od brojnih i uspješnih viteških Tvrtki. Vrijeme je da se i na tom planu nešto promijeni.

Zvonimir Čilić / VL