BRAVO: Fantastičan rezultat Dejana Marjanovića na seniorskom prvenstvu Europe!

altVitežanin Dejan Marjanović ostvario je fantastičan rezultat na 13. seniorskom pojedinačnom prvenstvu Europe, koje se igralo od 19. ožujka do 1. travnja 2012. godine u Plovdivu, u Bugarskoj.

Ovaj šesnaestogodišnjak iz Viteza nastupio je među 348 najboljih europskih igrača, među kojima je bilo 176 GM, 68 IM, 37 FM, 4 WGM, 3 WFM i 1 WFM, a u jedanaest susreta je poražen samo četiri puta te je osvojio odličnih 4,5 boda (dvije pobjede i pet remija).

Ono što je gotovo nevjerojatno jest podatak da je Dejan osvojio specijalnu nagradu kao deseti igrač po ostvarenoj performansi (+152). Usprkos činjenici da ima 2132 rejting boda, Dejan je igrao prosječnom snagom od 2284 bodova, a da je Misini Burhanudinu bio potvrđen rejting, sasvim sigurno bi ostvarena performansa bila daleko veća.

Značajno je napomenuti kako je Dejan Marjanović upisao novih 25 rejting poena s Europskog prvenstva, što je daleko najviše od ostalih bh. natjecatelja na ovom prvenstvu.

“Vrlo sam zadovoljan ostvarenim rezultatom na ovom prvenstvu. U Plovdivu je sve bilo super, ekipa je odlična, a ono što je najbitnije stekao sam fantastično iskustvo koje će mi puno pomoći u nastavku karijere. Na žalost, u nedostatku financija nisam u mogućnosti igrati jake turnire i ovim putem se zahvaljujem našem načelniku Vladi Aliloviću i ministru Jozi Jurini koji su financijski potpomogli moj odlazak u Plovdiv te predsjedniku Šahovskog saveza Herceg-Bosne Željku Bogutu. Nadam se da sam opravdao njihovu potporu. Veliko hvala i mojoj obitelji koja je uvijek uz mene”, izjavio je za vitez.info Dejan Marjanović.

Dejan (2132 rejting boda) je poražen od GM Grandelius Nils 2545 SWE, IM Zueger Beat 2425 SUI, FM Codenotti Marco 2328 ITA i IM Ovod Evgenija 2408 RUS, remizirao je protiv IM Kadric Denis 2414 BIH, FM Schachinger Mario 2391 AUT, Panteleev Petar 2347 BUL, FM Grandadam Nicolas 2361 SUI i FM Sarbok Torsten 2349 GER te pobijedio Misini Burhanudin EUR i FM Filev Georgi 2372 BUL.

Dejan Marjanović osvojio je specijalnu nagradu kao deseti igrač s najboljom rejting performansom (+152).