Branitelji Vukovara u gostima članovima UNRO HVO-a

Susreti, prijateljstvo branitelja Vukovara i dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Srednjobosanske županije traje već dugi niz godina. To se potvrdilo i na izmaku ove godine kada su s dragovoljci iz Lašvanske doline, njih šezdesetak organizirano i još toliko i više njih u vlastitoj režiji bili u Vukovaru na dvadesetčetvrtu godišnjicu pada ovog hrvatskog grada u ruke srpskih paravojnih snaga i pripadnika tzv. JNA. U uzvratni posjet Vukovarci su došli u Lašvansku dolinu, u Novi Travnik, dva dana uoči Božića gdje su bili gosti Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Srednjobosanske županije. Dragovoljce, branitelje Vukovara, predvodio je Igor Gagvrić, predsjednik Gradskog vijeća Vukovara, s korijenima s novotravničkog područja.

„Radujem se svakom dolasku ovdje u Lašvansku dolinu , posebno sam radostan što sam ovaj put u Novom Travniku s braniteljima Vukovara, gosti branitelja UNRO HVO Srednjobosanske županije“, kazao je Gavrić te nastavio: „Naime, rado smo se odazvali pozivu, a isto tako radujem se  svakom dolasku u Vukovar dragovoljaca Domovinskoga rata HVO-a , koji svake godine, posebno na godišnjicu pada Vukovara, pojedinačno i organizirano, stižu u naš grad i s dužnim pijetetom klanjaju se brojnim žrtvama srbo – četničke najezde i njihovih počinjenih zločina. A to govori kako je žrtva našega grada duboko ukorijenjena  u svijest  srca ovdašnjih ljudi, što maksimalno cijenimo i poštujemo. A ne treba zaboraviti da i naši ljudi, Vukovarci, posebno branitelji, mnogo znaju o vašoj teškoj  i krvavoj borbi za ostanak i opstanak na svojoj rodnoj grudi“.

Gavrić je također kazao kako su bili iznenađeni i obradovani kada je ove  godine, u posjetu Vukovaru pješice došao pukovnik HVO-a, Travničanin, Marinko Jurišić Špiro i donio novčani prilog za obnovu Vodotornja u Vukovaru.

„Ta donacija je daleko više  od vrijednosti novčanog priloga, to je, naime, simbolika i potvrda naše neraskidive povezanosti. Toj gesti članova Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Srednjobosanske županije, članove našeg Gradskog poglavarstva je izuzetno obradovala, a ja s novotravničkim korijenima bio sam i dodatno ponosan“, kazao je Gavrić, nakon što su skupa, Vukovarci i njihovi domaćini,  položili cvijeće i upalili svijeće uz spomen-obilježje palim braniteljima, pripadnicima HVO-a, na Gradskom trgu u Novom Travniku.

„Naša Udruga baštini tradiciju druženja s braniteljima Vukovara. Odlasci srednjobosanskih dragovoljca u Vukovar za 18. studenog je višegodišnja tradicija i svaki put nas u Vukovar s ovoga područja ide i više stotina. Redovito, već sedmu godinu zaredom naš član pukovnik Marinko Jurišić Špiro, pješice hodočasti u Vukovar za godišnjicu pada ovoga grada. Bio je i ove godine i upravo je on uputio poziv  Vukovarcima da uoči božićnih blagdana posjete Lašvansku dolinu kako bi se družili s dragovoljcima s ovoga područja i s djecom poginulih branitelja HVO-a. Došli su nam Vukovarci u posjetu, radujemo se tomu, a iskoristili smo i priliku i zajedno smo posjetili Javnu ustanovu „Duga“ koja skrbi  za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama i tom prilikom uručili i novčanu donaciju“, kazao je ovom prilikom predsjednik županijske UNRO HVO-a, Jozo Stojak Mungos.

Drage goste iz Vukovara, pozdravio je i predsjednik Općinskog vijeća Novog Travnika, Fabo Stanić a u Gradskoj sportskoj dvorani, Vukovarci, burno pozdravljeni od gledatelja, odigrali su malonogometnu utakmicu s domaćinima,  a, kazali su, bilo je golova, dobre igre i nogometnih majstorija, a na kraju pobijedilo je prijateljstvo.

Nakon utakmice nastavljeno je druženje u hotelu Prezidente,  i  uz domoljubnu glazbu  trajalo je do ranih jutarnjih sati predbožićnog dana Badnjaka.

Prethodni članakDanas je Badnjak, dan koji prethodi blagdanu Božića
Sljedeći članakKardinal Puljić: Neka zasja Božje svjetlo u srcima ljudi, obiteljima, u svijetu