Branitelji Ilija Petrović i Josip Kurevija prvi su dali život za središnju Bosnu

Prije dvadeset godina, 3. svibnja 1992. godine, poginuli su pripadnici viteškog HVO-a, Ilija Petrović i Josip Kurevija. Njih dvojica su ujedno i prvi hrvatski bojovnici poginuli u srednjoj Bosni u borbi protiv srpskih paravojnih snaga i pripadnika tzv. JNA. Život su izgubili prilikom zauzimanja skladišta naoružanja tzv. JNA u Slimenima, u općini Travnik, kada je ranjeno još 9 pripadnika HVO-a i HOS-a Vitez.

Ova akcija, prva oružana, jer pregovori o predaji skladišta naoružanja nisu urodili plodom, protiv pripadnika tzv. JNA i srpskih paravojnih snaga, vodio je pukovnik Filip Filipović, sada umirovljeni general bojnik HVO-a, Mario Čerkez, tadašnji zapovjednik Općinskog stožera HVO-a, poslije zapovjednik „Viteške” brigade HVO-a i Darko Kraljević, zapovjednik HOS-a Vitez, kasnije zapovjednik HOS-a srednje Bossne i PPN-a „Vitezovi”, tragično preminuo 1995. godine.

Ovaj sukob pripadnika HVO-a i HOS-a Viteza s postrojbama tzv. JNA i srpskim paravojnim snagama, kojemu je prethodilo bombardiranje Busovače (26. travnja 1992. god.) u kojemu su poginuli civili, Mirjana Laštro, Mato Vučić i Nazif Skopljak, što je bila krvava odmazda za vojarnu „Draga” koju su, pod snažnim i upornim pritiskom civilnih i vojnih struktura vlasti na čelu s Dariom Kordićem, sada haškim zatočenikom, morali predati vlastima Busovače, su i definitivno bili najava ratnih strahota koje su slijedile na ovom području. Stoga i začuđuje što se ovim događajima ne posvećuje dužna pažnja i sve se završava s buketima cvijeća na grobovima Ilije Petrovića i Josipa Kurevije, koje su i ove godine položili rodbina, njihovi prijatelji i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. Ovaj put predstavnika općinskih i županijskih predtavnika političke i izvršne vlasti nije bilo, a predstavnike udruga predvodila je predsjednica Županijske udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja, Ljubica Garić, a među onima koji su se poklonili sjenama prvih hrvatskih žrtava u srednjoj Bosni, bila je i federalna parlamentarna zastupnica, Slavica Josipović.

Na žalost, ni takvog skromnog spomena na troje ubijenih civila u bombardiranju Busovače, 26. travnja 1992. godine, ni ove, kao ni prethodnih godina, uopće nije bilo. Brzo se, naime, zaboravilo da su to, ujedno, bili i početci najvećih stradanja hrvatskog puka srednje Bosne u njegovoj višestoljetnoj povijesti, najprije od srpskog agresora a potom i od Armije BiH.

Zvonimir Čilić / VL