Božo Džepina putuje u Peking na liječenje: Hvala svim dobrim ljudima

Foto: FENA

Četrdesetpetogodišnji travnički policajac Božo Džepina obolio je od Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) i trebao bi, zahvaljujući akciji mladih s područja Županije Središnja Bosna, koji su u rekordnom vremenu prikupili sumu od 28.000 dolara potrebnih za liječenje u Pekingu, otputovati na preglede i terapije u Peking.

Izazov “Ice Bucket Challenge”, koji je proteklih mjeseci postao svjetski hit, pomogao je da se više sazna o bolesti ovog Travničanina, a mladi ljudi iz njegovog kantona uradili su puno više od običnog polijevanja vodom i brzom akcijom pomogli da Božo ide na preglede i terapije u Kinu.

Njemu je, ovo teško oboljenje motornih neurona, bolest ALS (Amiotrofična lateralna skleroza ili Lou Gehrigova bolest) dijagnisticirana prošle godine. Ovo je jedna od najčešćih bolesti motorike, a može se javiti pojedinačno ili kao nasljedna obiteljska bolest.

Nakon saznanja o teškoj, kako su ljekari rekli neizlječivoj bolesti, obitelj i njegove radne kolege se nisu predavali, nego su nastojale da mu se pomogne naročito nabavkom lijekova. Zahvaljujući lijekovima Božo sada bolje komunicira s okolinom, ali su mu svi pokreti otežani.

Bilo nam je teško kada smo saznali za bolest, ali mnogo su nam pomogle njegove radne kolege. Kada se pojavila prilika da ima preglede i tretmane u Pekingu, mislili smo da nikad nećemo uspjeti prikupiti novac. Kada je krenula akcija, svi su nam pomogli kako su god mogli i hvala svim ljudima dobre volje – kaže supruga Josipa za Fenu.

Nakon što su se pojavili klipovi “Ice Buckett Challenge” pojačala se akcija prikupljanja sredstava za Božu Džepinu, obitelj je kontaktirala i gospođu Slavicu Horvat iz Zagreba, koja je pomogla da se nalazi pošalju na razmatranje u Peking.

Preostalo je da se riješe neki administrativni problemi, koji za sada koče odlazak u daleku Kinu, ali najvažnije je riješeno za Božu Džepina i on će otputovati na preglede u Peking.

Prethodni članakVOZAČI OPREZ! Počela je nova školska godina
Sljedeći članakPromovirane četiri knjige, autori predavači Univerziteta Vitez