Bošnjački veto blokirao izmjene Izbornoga zakona

Klub bošnjačkih izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pozvao se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nakon što je usvojena žurna procedura za razmatranje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su predložili hrvatski izaslanici, piše Večernji list BiH.

Pokretanje vitalnog interesa

To znači da će izmjene Izbornog zakona kojima se umanjuje mogućnost izbornog inženjeringa na štetu Hrvata ići pred Ustavni sud BiH. Većina izaslanika usvojila je na jučerašnjoj sjednici Doma naroda prijedlog da se izmjene Izbornoga zakona razmatraju po žurnom postupku s osam glasova za, sedam protiv i bez suzdržanih.
Šef Kluba Bošnjaka Halid Genjac nakon toga je kazao kako se oni pozivaju na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Procedura predviđa da, ako većina bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih izaslanika stavi primjedbu na pozivanje na zaštitu vitalnog interesa, predsjedatelj Doma naroda odmah saziva zajedničko povjerenstvo koje se sastoji od tri izaslanika, od kojih je svaki izabran između bošnjačkih, hrvatskih i srpskih izaslanika, u cilju razrješenja tog pitanja. Ako to povjerenstvo ne uspije u roku od pet dana, predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH koji će po žurnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost slučaja. Genjac je tijekom rasprave, zastupajući stav bošnjačkih izaslanika, tvrdio kako ovako krupne izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu biti upućene u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku jer onemogućavaju amandmansko djelovanje. Kazao je kako bi prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH trebalo dostaviti Venecijanskoj komisiji te da predloženi zakon ima tehničke nedostatke i da ga općenito ne bi trebalo razmatrati u žurnoj proceduri. Predsjedatelj Doma naroda Bariša Čolak potvrdio je kako je riječ o važnom zakonu, ali i podsjetio da se o reformi izbornog zakonodavstva, uključujući prijedloge HNS-a, dugo razgovara na razini predsjednika političkih stranaka. Dodao je kako ni jedan predloženi članak iz tog zakona nije nepoznat ni izaslanicima, a ni bh. javnosti.

Neutemeljene primjedbe

Kao neutemeljene je odbacio primjedbe Halida Genjca kazavši kako se tehnički detalji mogu izmijeniti i u žurnoj proceduri. Istaknuo je da žurna procedura ne znači da se ne mogu ulagati amandmani s obzirom na to da se o izmjenama mora izjasniti i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. – Svima je u interesu da se riješe pitanja i da se ne ulazi u izbornu godinu s neriješenim pitanjem Izbornog zakona BiH, upozorio je Čolak. Predložene izmjene Izbornog zakona, odnosno činjenicu da su ih spremni podržati izaslanici iz “oporbenoga” SNSD-a, iskoristili su izaslanici iz Saveza za promjene RS-a za unutar entitetski obračun. Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Ognjen Tadić (SDS) kazao je da bi se izmjene mogle prihvatiti zdravo za gotovo da izaslanici nemaju “političke oči”, dodajući kako se HDZ nada da će uz pomoć oporbenoga krila izglasati ovaj zakon i u Zastupničkom domu. HDZ-ov potez nazvao je jednostranim ističući kako hrvatski predstavnici trebaju imati senzibilitet prema koalicijskim partnerima na državnoj razini i obećanjima koja su dali svojim biračima. Odgovorio mu je Mario Karamatić (HSS) kazavši kako se izmjene Izbornog zakona BiH tiču i pripadnika srpskog naroda jer se njima regulira i izbor legitimnih predstavnika Srba podsjećajući na primjere bošnjačkih političara koji su se u Sarajevskoj županiji izjasnili kao Srbi kako bi ušli u Dom naroda. Martin Raguž (HDZ 1990.) kazao je kako guranje glave u pijesak za BiH znači samo nastavak agonije. SDA je već ranije, dijelom i pod pritiskom radikalne bošnjačke ljevice, ustvrdio da je protiv hrvatskog prijedloga izmjena Izbornog zakona te da će ga oboriti u Zastupničkom ako eventualno prođe u Domu naroda. Tako se dovodi u pitanje ne samo budućnost vladajuće koalicije na državnoj razini već i smisao održavanja općih izbora po diskriminacijskim i neustavnim izbornim pravilima. Kako bi se BiH zbog neusvajanja Izbornoga zakona mogla naći u još većim problemima, upozoreno je i jučer u Domu naroda.

Prethodni članakNajljepša marka HP Mostar u 2016. je izdanje „Mitovi i flora – Drijen u mitovima“
Sljedeći članakPriča o najstarijem svetištu u BiH, čudnovatim ozdravljenjima i legendama