Bosna i Hercegovina obojena u ružičasto

Simboličnim osvjetljavanjem građevina i objekata u BiH u pink boju službeno je započet ”Listopad – mjesec borbe protiv karcinoma dojke”. Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu ”Think Pink – Zajedno smo jedno” na ovaj način pridružila su se brojnim evropskim gradovima i skrenula pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti.

U Sarajevu u ružičasto je obojena Akademiju likovnih umjetnosti.  Osvijetljena je Gradska uprava u Banja Luci, Mješovitu srednju školu Bugojno, fontana i most u Hadžićima, nacionalni spomenik kuća Nurije Pozderca i fontanu u Cazinu, most u Goraždu, Tvrđavu u Bosanskoj Krupi, mostove i fontanu u Zenici, Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije Široki Brijeg.

U ružičastoj boji večeras je i Srednja škola Ivan Goran Kovačić Kiseljak, Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević Livno i Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu. Listopad je mjesec u tijeku kojeg se u cijelom svijetu promovira borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, te ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.