Boriti se za pravdu i istinu

Nakon svete mise zadušnice održane u groblju Topala, kojoj je prethodilo polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-križ, a u spomen na žrtve Buhinih Kuća, organiziran je Okrugli stol: Domovinski rat i obrana Središnje Bosne.

Organizatori su bili županijske udruge proistekle iz Domovinskoga rata, a uvodničar je bio ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskoga rata BiH, Željko Raguž.

Na vrlo zanimljiv način, argumentirano i dokumentirano, Raguž je govorio o „igrama i igricama“ bošnjačkih političara, uvijek „pokrivenih“ Srbima i Hrvatima koje su sami postavljali na razne funkcije, pa i one najviše (Predsjedništvo BiH op.a.). O igrama Međunarodnog suda pravde (?) u Haagu, bošnjačkih medija, sudbene vlasti u BiH kada su u pitanju ratni zločini. Govorio je o  broju procesuiranih Bošnjaka i Hrvata te o izrečenim kaznama koje su apsolutno neprimjerene počinjenim zločinima i uvijek na štetu Hrvata i o nizu drugih stvari, pitanja i problema koji su Hrvate pred sudom u Haagu, i ne samo u Haagu,, dovodile su, i još uvijek dovode, u potpuno neravnopravan položaj.

Nakon uvodnog izlaganja razvila se vrlo zanimljiva i sadržajna diskusija, s nizom konkretnih primjera s kojima se ukazivalo i na brojne propuste „naših“ (hrvatskih op.a.) propusta – neznanje, nečinjenje…- ali i konkretnih prijedloga, sugestija, postavljenih pitanja…            

Zaključeno je, pa i unatoč godinama zakašnjenja, kako se još uvijek može mnogo što uraditi i ne dozvoliti, argumentima i konkretnim dokazima, mijenjanje povijesti na štetu hrvatskog naroda u BiH. Pokrenuto je i nekoliko pitanja, ponuđena su i određena rješenja… A opći bi zaključak mogao biti, kako je održani Okrugli stol, na brz i pomalo neprimjeren način pripremljen, polučio vrlo dobre rezultate i pokazao kako se zajedno dokumentima i argumentima još dosta toga  može uraditi, popraviti i ispraviti.