Bolnice iz SBŽ ponudile pomoć pacijentima iz drugih županija

Bolnice u Srednjobosanskoj županiji spremne su liječiti sve pacijente oboljele od koronavirusa, čak i one teške, a za razliku od kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru, ruku pomoći spremne su pružiti i pacijentima iz drugih županija, naglasili su direktori tri bolnice, JU “Bolnica Travnik”, bolnice za plućne bolesti “TBC Travnik” i hrvatske bolnice “dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila.

Problema sa bolovanjima radnika nema, zaštitne opreme ima dovoljno, svi timovi su spremni, kazao je dr. Velimir Valjan, ravnatelj hrvatske bolnice dr. fra Mato Nikolić Nova Bila.

“Imamo šest respiratora i četiri anesteziološka aparata, po još jedan smo naručili i čekamo. U ovome trenutku zdravstveni radnici naše županije spremni su pomoći svakome kome je pomoć potrebna. Nema bježanja. Imamo kapacitet, imamo zaštitnu opremu da zaštitimo osoblje i pacijente, nikakav problem ne bi bio da prihvatimo i liječimo pacijente iz drugih županija gdje je zdravstveni sustav pretrpan. Respiratori u našoj bolnici nisu respiratori samo građana SBŽ, nego svih građana BiH, a ako postoji situacija gdje treba pomoć, mi ćemo prihvatiti i liječiti te pacijente”, rekao je Valjan.

Da je sve spremno kaže i Emir Abdulović, direktor bolnice za plućne bolesti “TBC Travnik”, koja je već primila pacijente zaražene koronavirusom.

“Možemo odmah primiti 70 do 75 ljudi, prilično smo se dobro prilagodili. Mislim da možemo par mjeseci odoljeti udaru sa onim što smo nabavili, a i radnici su dobro opremljeni”, rekao je Abdulović.

Još jedna od bolnica u kojoj su smješteni zaraženi covidom 19 je JU “Bolnica Travnik”, čiji direktor Mirsad Granov kaže kako je pozitivno poslovanje iz prijašnjih godina pomoglo bolnicama u nabavi opreme.

“Doveli smo naše ustanove u stanje spremnosti za drugi val virusa. Sve tri bolničke institucije su se maksimalno pripremile i mi ovoga trenutka vrlo korektno liječimo bolesnike koji uz druga stanja koja zahtijevaju bolničko liječenje, a imaju i covid 19”, rekao je Granov.

Podsjetimo, SBŽ je tjednima čekao na odgovor kliničkih centara iz Mostara i Sarajeva mogu li tamo slati najteže pacijente. Iz KCUS-a još uvijek nisu odgovorili, a iz Sveučilišne bolnice u Mostaru poslali su pozitivan odgovor, ali tek nakon posjete Dragana Čovića Središnjoj Bosni.

Prethodni članakGradski vijećnici iz Visokog odrekli se vijećničkih paušala
Sljedeći članakOŠ Dubravica: Obavijest o upisu učenika u prvi razred školske 2020./2021. godine