Bolest uništava nasade malina

Mnoge zasade malina, posebno sorte “miker”, zahvatila je bolest didimela uzrokovana prošlogodišnjom vlagom, što je izazvalo zabrinutost kod bugojanskih poljoprivrednika.

Tim povodom, neke od malinjaka u kojima je već primjetna šteta, koja bi se mogla odraziti na ovogodišnji urod, obišli su predstavnici Federalnog zavoda za poljoprivredu, skupa s uposlenima Općinske službe za poljoprivredu, prenosi artinfo.

”Ova godina će za veći broj uzgajivača maline biti izgubljena za rod, koji se neće moći usporediti s prošlogodišnjim. Mislim da je situacija slična na svim mjestima gdje je ležala voda, i gdje malinjaci nisu uspjeli da normalno uđu sa zrelim i zdravim izdancima u zimu. Preporuka proizvođačima je da kod sadnje malina koriste bankine, znači da u ravnim površinama podignu zemlju i naprave brazde, kako bi se što više vlage odvelo iz malinjaka u zemlju. Uzgajivačima malima potrebni su, također, adekvatni stručni savjeti” kazao je Boško Gaćeša, predstavnik Federalnog zavoda za poljoprivredu.

Kako je rekla Senada Čolić iz resorne općinske službe, različitim vrstama maline na području Bugojna zasađeno je oko 200 hektara zemljišta.

“Nisu sve sorte podjednako zahvaćene ovim nepogodama. Najveći gubici su na sorti ‘miker’, koja je zastupljena na oko dvadeset posto ukupno zasađenih površina. Prema dosadašnjim saznanjima s terena, najotpornijom se pokazala sorta maline “vilamet”. Mislim da posljedice nepogode, koja je općinu Bugojno zahvatila prošle a odrazili su se kroz ovu godinu, ne smiju biti smetnja napredovanju ove proizvodnje”, kazala je.

Prethodni članakVitez domaćin manifestacije “Vitez Dog Shows 2015.”
Sljedeći članakObespravljeni radnici konfekcije ‘Borac’ stigli u Novi Travnik