Blagoslovljeno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Čajdrašu

U zeničkom naselju Čajdraš u blizini župne crkve u srijedu, 18. kolovoza, nakon više od 25 godina od završetka Domovinskog rata, izgrađeno je i blagoslovljeno spomen obilježje za 32 poginulih branitelja i civila s prostora zeničke župe Čajdraš.

Euharistijskom slavlju predsjedao je domaći sin mons. Tomo Knežević, koji je nakon potpisanog Washingtonskog sporazuma bio i privremeni upravitelj župe Čajdraš, uz koncelebraciju aktualnog čajdraškog župnika vlč. Josipa Šimunovića, domaćeg sina zavidovićkog župnika vlč. Stipe Kneževića, zeničkih svećenika i župnika vlč. Vlatka Rosićavlč. Ante Dominkovića i vlč. Davora Topića.

Vlč. Božo Markotić: Budite jednodušni!

U svojoj propovijedi mons. Knežević podsjetio je okupljene bivše pripadnike Hrvatskog vijeća obrane Zenice i Čajdraša, Hrvatskih obrambenih snaga, rodbinu poginulih branitelja i  vjernike na misli pokojnog čajdraškog župnika vlč. Bože Markotića: „… ‘Hrvati Čajdrašani nisu sjedili skrštenih ruku. Prije rata i u ratu moralo se razmišljati u duhu vremena u kojem su se našli zenički, ali i čajdraški Hrvati. Slavko BrnjakovićDrago PerićMarko GelićFranjo Ramljak zvani Ćano i Zoran Šimić bili su najaktivniji u nabavci svega onoga što je bilo potrebno za obranu vlastitih obitelji, domova i Domovine’, a ne čuvanje vlastitih obitelji do obveze donošenja odluke u kojoj postrojbu će biti uključeni: Armija RBiH ili HVO. ‘Tijesno su surađivali s aktivistima iz Busovače i Viteza, te tako bili mnogo napredniji od zeničkih prilika i čelnika’ koji su slijedili izjave svoga političkog vodstva kako rata neće biti. Tako su ratna događanja Čajdrašani dočekali mnogo pripravnije od drugih’.

Međutim, ‘bilo je i međusobnih trzavica. Čajdraš je prema vani jedinstven, ali je u sebi heterogen’. ‘Molio sam ih’, kaže pokojni i omiljeni čajdraški župnik mučenik i vojni kapelan vlč. Božo Markotić u svojoj Kronici, ‘… da budu jednodušni, a stranačke razlike moraju se zaboraviti. Nikoga ne želimo napadati, no moramo biti pripravni za obranu. Živim u nadi da će rat mimoići ove prostore.’ Toliko od našeg dragog pokojnog župnika i vojnog kapelana vlč. Bože za našu sadašnjicu i našu budućnost.”, kazao je mons. Knežević.

Ostvarenje iskrenog domoljublja

U svom razmišljanju propovjednik je kazao: „… Put ostvarenja svakog iskrenog domoljuba u Zeničkom kraju i u Čajdrašu u ovom poratnom vremenu kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu bilo je pitanje spomen obilježje poginulim braniteljima pripadnicima HVO-a i HOS-a, ali i civila. Za sve to vrijeme, posebno za povratnike Hrvate na prostoru Grada Zenica, postavljalo se pitanje kako sve to na legalan i jednakopravan način ostvariti u Zenici u kojoj su kao postrojba HVO-a nastali, zajedno s bošnjačkom Armijom RBiH branili Bosnu i Hercegovinu, a onda 15. travnja 1993. napadnuti od te iste Armije RBiH, Hrvatske obrambene snage prestale su biti dio iste Armije, te su dosadašnji branitelji kao neprijatelji završili u vojnom dijelu zeničkog zatvora Kazneno-popravnog doma, Muzičkoj školi ili na drugim mjestima uz preživljavanje patnji.

O svemu mogu svjedočiti brojni Hrvati katolici Grada Zenice, posebno naselja Čajdraš, Bilivode i Vjetrenica, ali i cijelog Grada Zenice. Teško im je padala činjenica da je u zgradi njihovog zapovjedništva, u većinskom hrvatskom naselju Podbrežje, bila smještena postrojba Armije RBiH zvana El Mudžahid, sastavljena od mudžahedina, stranaca i bosanskohercegovačkih muslimana, ali i ponašanje pojedinih dijelova postrojbi Armije BiH poput Sedme muslimanske brigade, te izravno i neizravno protjerano preko deset i petnaest tisuća Hrvata katolika. Bavljenjem ovim predmetima dobrano je zakazao kako Međunarodni sud u Den Haagu sa svojim Tužilaštvom, tako i Tužilaštvo i sudovi na prostoru Središnje Bosne i Zeničke doline iako su na svojim stolovima imali sav dokazni materijal“, naglasio je mons. Knežević te pozvao okupljene na građenje svijesti i odgovornosti uz nadu u bolju budućnost na ovim čajdraškim, zeničkim i srednjobosanskim prostorima.

Jedino hrvatsko spomen obilježje

Spomen obilježje u Čajdrašu podignuto je ponajprije zalaganjem Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rada HVO-a podružnice Zenica pod vodstvom Franje Ramljaka iz Čajdraša i donacijom Hrvatske vlade, ali i uz lijepi broj znanih i neznanih prijatelja Čajdraša. Ovo je za sada jedino spomen obilježje, izvan zeničkih groblja, na prostoru Grada Zenice poginulim braniteljima pripadnicima HVO-a.

Pred početak minuloga rata Čajdraš, najmlađa od pet zeničkih župa u Središnjoj Bosni i u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, imala 1 472 vjernika u 396 obitelji. Istovremeno naselje Čajdraš sa svim zaseocima, prema popisu iz 1991. brojilo je 1 681 žitelja (Hrvata 1 373, Muslimana 225, Srba 16 i Ostalih 67), a svoj život u obrani svojih obitelji, svoga doma i svoje ovozemaljske domovine Bosne i Hercegovine iz Župe Čajdraš poginulo je 32 branitelja i civila, prenosi KTA.

J.Vr.,KT

Prethodni članakDanas sunčano uz umjerenu oblačnost, temperature na jugu do 34 stupnja
Sljedeći članakMatić: Oko 42 tisuće stanovnika SBŽ-a cijepljeno protiv koronavirusa