Blagoslov jela: Lijepa uskrsna tradicija

Blagoslov jela je lijepi preduskrsni običaj koji ima dugu tradiciju. Običaj datira tko zna od kada, na razne načine u proteklim vremenima se i mijenjao, ponajprije po sadržaju košarice koji se nosio na blagoslov. No dan blagoslova se nije mijenjao i uvijek je to Velika subota.

A sadržaj košarice dugo je ovisio o socijalnom statusu onih koji su jela nosili na blagoslov – košarice bogatijih s višim društvenim statusom bile su sadržajnije i vrstom jela bogatije, dok su siromašni u košaricama, ili u zavežljajima, na blagoslov nosili tek crni kruh ili kukuruzu i po jaje za svakog člana obitelji. Na sreću to više nije tako, a na blagoslov sada se nosi uglavnom kruh, sir, kuhana jaja, šunka ili slanina (ili oboje), pečena janjetina, kolači, ponekad vino…

Ova lijepa katolička tradicija ima duboke korijene i u srednjoj Bosni i događaj je kojemu se i djeca raduju i redovito sa svojim roditeljima, bakama i djedovima nose jela na blagoslov. Na uskrsno jutro, nakon međusobnog čestitanja Uskrsa, jedu se blagoslovljena jela, posvećenje, kako se to u srednjoj Bosni kaže.