Blagdanske svečanosti u Busovači

Srednjobosanski gradić Busovača je s dugom i bogatom tradicijom i poviješću, no ipak je široj javnosti najprepoznatljivija po slavljenju svetog Ante, svog nebeskog zaštitnika. To se pokazalo i ove godine kada se u ovaj gradić u petak poslije podne i u prvim večernjim satima, uoči blagdana, slijevala rijeka hodočasnika iu pravca Kiseljaka, Travnika i Zenice.

Prema slobodnim procjenama, na svetoj misi uočnici (večer uoči blagdana) slavljenoj u dvorištu župne crkve, okupilo ih se između 6 i 8 tisuća, a znatno manje na svečanoj blagdanskoj svetoj misi u subotu prije podne.

Vjernici su pristigli iz raznih krajeva BiH i Hrvatske, ali i iz drugih europskih pa i prekooceanskih zemalja. Mnogi su zavjetno pješačenjem stigli u Busovaču čak i iz 50 i više kilometara udaljenih mjesta, a svi su slavili svetog Antu i molili ga za zagovor kod dragoga Boga u njegovu svetištu u Busovači. Za zagovor, za snagu i izdržavanje muka i patnjiji molili su i bolesni i njihovi najbliži na svetoj misi slavljenoj u petak navečer, a misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup, uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Blagdansku svetu misu, također u dvorištu župne crkve, predvodio je hercegovački franjevac, fra Sretan Čurčić, dok je svetu za djecu i mladež u subotu predvečer predvodio fra Danijel Nikolić, odgojitelj na Franjevačkoj bogsloviji u Sarajevu.

Uz veliki broj vjernika, koje je prigodnim riječima pred početak misnih slavlja pozdravljao mjesni župnik fra Dominko Batićić, svetim misama bili su prisutni i uglednici iz raznih oblasti života i rada Busovače, Srednjobosanske županije i Bosne i Hercegovine, županijski ministar Nikola Grubešić, predsjedatelj srednjobosanske županijske Skupštine, Josip Kvasina, federalna parlamentarna zastupnica Slavica Josipović…, a prisutan je bio i Dario Kordić sa suprugom..

Prethodni članakNeven Laštro, prvotimac Osijeka na odmoru u Busovači
Sljedeći članakPosao za pripravnike u Vitezu, Busovači, Kiseljaku, Jajcu…