Blagdan Presvetog Trojstva obilježen u mjestu Brdo kod Zabilja

Već smo pisali kako su se obnovom i izgradnjom dodatnog dijela puta u naselju Brdo-Ivišića kuće, kod Zabilja stvorile pretpostavke za obnovu porušenih hrvatskih kuća u predjelu Sučića, Petraša i ostatka Ivišića kuća, ali omogućen i lakši dolazak, odnosno pristup kapelici-križu na Brdu, gdje se svake godine na Presveto Trojstvo slavi sveta misa.

Tako je bilo i ove godine, kada je blagdan Presvetog Trojstva obilježen uz nazočnost velikog broja vjernika. Pored slavljenja svete mise, koju je služio župnik župe Nova Bila fra Slavko Petrušić, svi nazočni su imali priliku uživati i u prigodnom ručku, koji su priredili članovi MZ Zabilje.

Svake godine najmlađe posjetitelje razveseli novobiljanski župnik, koji organizira utrku, a pobjednike časti osvježavajućim napitkom. Dodatna posebnost ove utrke je da nitko nije poražen, odnosno svi su pobjednici.
Druženje uz ručak (vojnički grah) i osvježenje potrajalo je do dugo u noć, a prirodne ljepote Brda, s kojega se vidi čitava Lašvanska dolina, nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Presveto Trojstvo je katolički blagdan, jedan od najvažnijih u crkvenoj godini. Slavi se u prvu nedjelju nakon blagdana Duhova (nedjelja prije blagdana Tijelovo).

Prethodni članakSlaven Musa preuzeo kormilo GOŠK-a, Milan Muminović pojačao Slogu iz Siminog Hana
Sljedeći članakZavršen IV Memorijalni nogometni turnir “Trofej Slavuj”