Blagdan Male Gospe svečano proslavljen diljem Bosne i Hercegovine

Blagdan Male Gospe u mjestu Jenjić u istočnom dijelu oraške općine vjernici su proslavili sv. misom koju je predvodio vlč. Ilija Matanović, župnik u Kopanicama. Na početku misnog slavlja vlč. Matanović je istaknuo da Gospi na rođendan nema potrebe dolaziti s poklonima, nego kao pravi kršćani, s radošću i otvorena srca kao dragoj Majci.

Akcije uređenja

Na misnom slavlju okupilo se oko 400 vjernika iz Jenjića, hodočasnici iz Vidovica i brojni Gospini štovatelji iz okolnih župa, pa čak i iz drugih biskupija, kako je naglasio vlč. Josip Senjak, župnik župe sv. Vida u Vidovicama. Misa je održana ispred kapele koja je donacijama i prilozima mještana izgrađena 2003. godine i posvećena Gospi brze pomoći. U kapeli koja je tijekom rata bila potpuno uništena, mise se služe svake nedjelje i svakog osmog u mjesecu. Mještani su prethodnih dana izveli akciju na uređenju okoliša kapele, oko spomenika poginulim braniteljima i na pravcu od prometnice Orašje – Tuzla. Kroz razgovor izrazili su veliku spremnost za uređenje igrališta za nogomet i odbojku, ali u pitanju su sredstva koja u zadnje vrijeme stižu u manjim iznosima.

Mala Gospa u središnjoj Bosni se slavi u travničkoj župi Ovčarevo, u svetištu koje nosi naziv Gospino vrilo. Svetu misu u ovom svetištu, na velikom platou ispred crkve, pred više tisuća vjernika, uz koncelebraciju više svećenika travničkog i susjednih dekanata, predvodio je fra Vinko Sičaja, župnik župe sv. Ante u Bugojnu. Blagdanskim svečanostima i pobožnostima prethodila je molitvena trodnevnica koju je predvodio odgojitelj i profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom dr. fra Stipo Alandžak.

Izvorište uz prometnicu

Iznimno svečano, uz nazočnost velikog broja vjernika, posebno mladih bračnih parova, bilo je na svetoj misi uočnici, slavljenoj u srijedu kada je, uz ostale molitvene svečanosti, upriličen tradicionalni blagoslov djece. Na ovom mjestu nadomak Travnika, uz magistralnu prometnicu koja vodi prema Jajcu, dugi niz godina mještani i prolaznici tražili su i nalazili tjelesnu i duhovnu okrepu, vjerujući, nitko ne zna od kada i što ih je na to ponukalo, u nadnaravnu moć ovoga mjesta i izvorišta hladne pitke vode.

VL / HB.org