Bivši srpski borac nakon 20 godina posjetio JU Bolnica Travnik: Direktor Granov mi je spasio život

Nakon 22 godine Nikola Barišić, bivši borac iz Krajine došao je u posjetu direktoru JU Bolnica Travnik, Mirsadu Granovu koji mu je u listopadu 1995. amputirao nogu i spasio život.
Barišić je do akcije “Oluja” bio borac Vojske Republike Srpske Krajine. Nije htio da se preda te je preko Dinare pješke krenuo ka Srbiji. I tako je hodao šumom oko dva i pol mjeseca. Na planini Komar, iznad Donjeg Vakufa i Travnika, Nikola je nagazio na protupješadijsku minu.

Devet dana sa otkinutim stopalom čekao je da umre u planinskoj kolibi dok ga nisu našli bošnjački vojnici koji su ga odvukli u Bolnicu Travnik. Barišića je operirao prim. dr. Mirsad Granov i tako mu spasio život.
Barišiću je 1995. godine u bolnici amputirana i druga noga zbog smrzavanja na planini. Neko vrijeme proveo je u bolnici odakle je početkom 1996. razmijenjen.

Poslije toliko vremena Barišić je ponovno posjetio mjesto gdje je ležao i obišao bolnicu u kojoj mu je spašen život. Nikola kaže kako se ne sjeća baš svega u Travniku, ali da dobro pamti dr. Granova i ostalo osoblje bolnice koje mu je pomagalo u oporavku. Kaže kako su ga pazili kao “svog” iako je bio vojnik druge uniforme. Ističe da se danas osjeća bolje nego ikada.
Nikola danas živi u Batajnici, ima proteze na obje noge, ali se nalazi u odličnoj formi. U znak zahvalnosti za sve što su uradili za njega, Barišić je JU Bolnica Travnik donirao 3.000 eura. Direktor Granov je na kraju sastanka kazao da ljude obično spaja sreća, ali da je Nikolu i njega spojila nesreća jednog ratnog perioda.

Prethodni članakNismo uručili 400 otkaza radnicima Konzuma
Sljedeći članakPacijenti do pet mjeseci čekaju na radiološke preglede, imamo apararate stare čak 15 godina