“Bioenergy” i resorno ministarstvo potpisali ugovor o prelasku 22 škole na novi i učinkovitiji sustav grijanja

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije (SBŽ) potpisalo je ugovor o prelasku 22 osnovne i srednje škole s područja Središnje Bosne na novi, decentralizirani sustav grijanja.

Ugovor su potpisali Jozo Jurina, resorni ministar i Igor Šakić, direktor poduzeća za unaprjeđenje energetske učinkovitosti “Bioenergy” iz Viteza, koje je na prethodno raspisanom javnom natječaju imalo najbolju ponudu.

Ugovor je vrijedan 4,9 milijuna maraka, a njime je dogovoren prelazak 22 škole koje su se dosad grijale na lož ulje na jeftiniji i ekološki prihvatljiviji sustav grijanja na bio masu, odnosno pelet.

Ugovor je potpisan na razdoblje od četiri godine, a ugovorena cijena grijanja po metru četvornom iznosi 1,60 maraka i za 20 posto je niža u odnosu na dosadašnju cijenu grijanja s kotlovima na lož ulje.

Potpisnici Ugovora istaknuli su i brojne druge prednosti prelaska na novi sustav grijanja u školama, od značajnih financijskih ušteda do očuvanja okoliša.

“Osim uštede od 20 posto na cijenu grijanja po metru četvornom u odnosu na dosadašnju cijenu, uštedjeli smo i na nabavci kotlova na bio masu, a uštedjet ćemo i na održavanju sustava grijanja jer sve ove troškove preuzima poduzeće ‘Bioenergy’. Nije zanemariv ni ekološki aspekt prelaska na bio masu koja je naš domaći i obnovljivi izvor energije”, izjavio je ministar Jurina te naglasio da je nekoliko škola već prešlo na novi sustav grijanja na bio masu, te da se on već pokazao odličnim rješenjem.

“Bioenergy” je dosad grijao mnoge javne ustanove na području SBŽ-a, Domove zdravlja, vrtiće, bolnice, zatvore. Ugovorom s Ministarstvom prosvjete napravili smo značajan iskorak i dobili za poduzeće važne reference koje će nam, nadam se, osigurati još više posla jer kapaciteta imamo”, kazao je Igor Šakić, direktor “Bionergy”-a.

U Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta kažu da se razmišlja i o prelasku drugih škola u SBŽ-u na novi, jeftiniji i ekološki prihvatljiviji sustav grijanja na bio masu.