Bila je to lažna demonstracija ljubavi za BiH

Ponukan najnovijim događanjima i nesporazumima – političkim, međunacionalnim, međukonfesionalnim… (koji su, na žalost, bosanskohercegovačka konstanta op.a.), javnosti u Bosni i Hercegovini otvorenim pismom se obratio fra Mirko Bobaš koji je trenutno na pastoralnoj službi u Kufsteinu u Austriji. Fra Mirko Bobaš je istaknuti franjevački intelektualac, rođen u travničkoj prognanoj župi Brajkovići gdje sada, od predratnih 5.600 župljana živi nešto manje od 400. Krvavi rat u Bosni i Hercegovine fra Mirko je proveo u Busovači i u Vitezu, a posljednjih desetak godina živi i radi najprije u Njemačkoj a sada u Austriji.

Na početku svog otvorenog pisma fra Mirko Bobaš kaže:

„Cijenim sve, poštujem sve koji promoviraju život mira i dobra u Bosni i Hercegovini; podržavam sve koji njeguju našu bosanskohercegovačku povijesnu datost; uz moj svećenički i redovnički poziv, svoj život sam posvetio jeziku, pravopisu i paleografiji bosaničkog  pisma-magistrirao sam i doktorirao“.

U nastavku pisma fra Mirko kaže kako je Bosna i Hercegovina opstala i opstaje zahvaljujući svim njezinim građanima, ali samo ako poštuju, jedni kod drugih, kulturno-baštinsko naslijeđe i vjersku pripadnost

„Budućnost Bosne i Hercegovine vidim samo ako ja, polazim od sebe, istinski poštujem kulturno naslijeđe, životno uvjerenje i vjersku pripadnost mojih susjeda. U protivnom je atak na drugo mišljenje, na različito uvjerenje i svi lažu da poštuju multietničnost domovine mi Bosne i Hercegovine, ako vrše mobing na moje hrvatsko i moje kršćansko“.

Fra Mirko navodi kako se u posljednje vrijeme potresaju odnosi među građanima Bosne i hercegovine.

„Ne razumijem, komu ovo treba? Kriv put do istine, loše rješenje za opstanak drugoga, različitog uvjerenja i mišljenja. Živim u Kufsteinu, Austrija, ova i ovakva  situacija, način kako se problemi rješavaju u Bosni i Hercegovini, samo sije strah u meni i besane noći. Borim se da ne izgubim povjerenje u Bošnjake i Pravoslavce, koje sam ponio iz moje obitelji, iz obiteljskog doma“.

Poručuje fra Mirko kako se nužno udružiti oko mira „i dobra za svakog od nas u našoj domovini Bosni i Hercegovini“.

„Budimo njezini glasnici mira i dobra ma gdje živjeli. Lako je mahati zastavama. Treba li to? Nedavno, u Kraljevoj Sutjesci, to je bila demonstracija lažne ljubavi prema Bosni i Hercegovini. To je bila manifestacija sijanja straha na drugog, na drugo mišljenje i stavljanje do znanja da franjevcima i katolicima tu nema mjesta; da su franjevci u samostanu u Kraljevoj Sutjesci i katolici te zavičajnosti  nepoželjni, da su do sada svi imali krivo, a Pokret AntiDeyton ima pravo. Aferim, sijači mržnje i nepovjerenja! Aferoim“, kaže fra Mirko i na kraju otvorenog pisma bosanskohercegovačkoj javnosti  ističe kako to nije dobro, ne vodi ka dobru, ni za koga u Bosni i Hercegovini.

Prethodni članakSa 3 do 5 KM dnevno živi 600.000 ljudi
Sljedeći članak“Don Quijote” GKM-a Vitez spektakularno otvorio 8. Dane kazališta “Vitez 2016”