BiH zbog kolektivnih ugovora radnicima dužna više od 800 milijuna eura

Više od 800 milijuna eura BiH duguje radnicima koji su, zbog kršenja kolektivnih ugovora, tužili vlasti na različitim razinama. Dugovi su počeli pristizati na naplatu, a novca za njih u proračunima nema.

Tužilo 98% službenika

Protiv različitih razina vlasti trenutačno se vodi blizu 40.000 radno-pravnih sporova. Prema pravomoćnim presudama, vlasti u FBiH u ovom trenutku duguju blizu 800 milijuna eura, a RS svega 10 milijuna eura. Za isplatu duga novca u proračunu nema, a svako prolongiranje plaćanja dug povećava jer kamate rastu. Prava na tzv. jubilarne nagrade, minuli rad, regres i povećanje plaća radnicima su, među ostalim, zajamčena općim kolektivnim ugovorom iz 2001. koji nije ispoštovan, a nakon čega su uslijedile tužbe. Val masovnih tužbi radnika u javnom sektoru počeo je od 2009., a tužbe su iz godine u godinu nezaustavljivo rasle. Samo jedan odvjetnički ured pokrenuo je gotovo 600 kolektivnih i nepoznat broj individualnih tužbi. “Najčešće neizvršavanje bilo je u dijelu naknade za topli obrok i naknade za korištenje godišnjeg odmora. Poslije su došle jubilarne nagrade”, kazao je za Al Jazeeru Hakija Kurtović, odvjetnik. Aktualn je Vlada FBiH donošenjem novog Zakona o radu poništila stare kolektivne ugovore. No do tada je državu već tužilo 98% državnih službenika.

Tužilo i Pravobraniteljstvo

Federalno pravobraniteljstvo, koje po svojoj definiciji pruža pravnu zaštitu imovini i imovinskim interesima FBiH, u ovom procesu pokazalo se kao kolektivni tužitelj države koju zastupa. Među tužiteljima se pojavljuju i suci općinskih, županijskih te Vrhovnog suda FBiH. Ipak, najviše tužbi dolazi od radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Od ukupnog broja, više od 70% tužbi dolazi iz ovog sektora. Na drugom mjestu je policija, na koju se odnosi više od 20% tužbi, a ostatak čine drugi državni službenici te radnici u javnom sektoru. Nevjerojatna je informacija koju su još prije nekoliko mjeseci objavili mediji kako postoje tužbe koje su protiv države pokrenute u iznosu od svega 3 KM. To najbolje govori o namjeri da se pod svaku cijenu tuži država. Da se ovdje zaista radi o sustavnom nanošenju štete državi, pokazuje činjenica da su sudovi presuđivali u korist tužitelja uglavnom zbog toga što se osobe zadužene braniti tužene institucije uopće nisu pojavljivale na ročištima. – Ustvrđeno je kako je to bilo slučaj u oko 75% predmeta. Ovaj problem za državu registrira i Ured za reviziju koji je na predstavljanju ovogodišnjih izvješća postavio pitanje – kako to da država uvijek gubi sporove, upitao je Dragan Vrankić, generalni revizor Ureda za reviziju institucija BiH. “Tako što institucije vlasti u najvećem broju slučajeva nitko nije ni zastupao”, kazao je za Al Jazeeru ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić koji skreće pozornost na to da su tužbe podizali prvo oni koji su o tužbama trebali odlučivati. “Pravosuđe, pravosudni sustav je sudio, presudio i naplatio i onda su počele druge tužbe. Dakle jedan klasični udar na državu iz države u kojem svi oni koji su bili dužni braniti adekvatno i bili plaćeni za to nisu to činili jer su bili u sukobu interesa jer su i sami tužili”, rekao je Hurtić.

Prethodni članakKladionice: Usvajanje spornog Nacrta o komunalnim taksama u Zenici bilo bi kazneno djelo
Sljedeći članakTrodnevna manifestacija “Božić u Vitezu” počinje večeras