U BiH ušlo skoro dva milijuna kg igračaka iz Kine upitne ispravnosti

U BiH je uvezeno igrački, rekvizita za društvene igre i sport, njihovih dijelova i pribora u vrijednosti od 58.605.500 KM

Bosna i Hercegovina je u prošloj godini izvezla igrački, rekviziti za društvene igre i sport, njihovih dijelova i pribora u vrijednosti od 39.895.625 KM, što je za 12 milijuna maraka više u odnosu na 2015. godinu, a povećanje je više nego dvostruko u odnosu na 2014. godinu kada je izvoz iznosio 18.760.382 KM. Više od polovine ovih proizvoda, 20.007.746 KM, izvezeno je u Njemačku, piše Večernji list BiH.

Prednjači Kina

U istom razdoblju u BiH je uvezeno igrački, rekviziti za društvene igre i sport, njihovih dijelova i pribora u vrijednosti od 58.605.500 KM. Kad je riječ o uvozu ovih proizvoda u BiH prednjače one iz Kine, a u prošloj godini uvezeno ih je u vrijednosti od 14.282.651 KM, ali je količina znatno veća od količine izvezene u Njemačku. Naime, u BiH je ušlo 1.866.759 kg kineskih proizvoda iz ove kategorije.

Izvoz u zemlje EU

Među deset zemalja u koje BiH izvozi igračke i rekvizite za sport i društvene igre našli su se Austrija, Španjolska, Češka Republika, Hrvatska, Crna Gora, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Velika Britanija i Mađarska. U ovih 10 zemalja izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 33.818.993 KM, dok ostalih 6 milijuna otpada na ostale zemlje u svijetu. Najviše igračaka u prošloj godini pored Kine stiglo je iz Austrije, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Hong Konga, Turske, Italije i Poljske.

I dok u BiH stižu nekvalitetne, često po život opasne igračke iz Kine, Njemačka je u BiH prepoznala kvalitetu u drvenim didaktičkim igračkama koje su zasigurno doprinijele povećanju bosanskohercegovačkog izvoza. Didaktičke igračke su, prije svega, igračke edukativnog karaktera, igračke uz pomoć kojih dijete uči, poboljšava sposobnosti misaonih i fizičkih procesa, razvija koordinaciju pokreta ruke i oka, pomaže pri učenju boja, brojeva, slova i geometrijskih oblika, a sve to kroz ono što djeca najviše vole, igru i zabavu.

Još ako su pri tome izrađene od drveta i obojene ekološkim bojama roditeljima pružaju sigurnost da igračka pored toga što edukativno utječe na dijete pruža i sigurnost njihovom zdravlju. I dok Nijemci svojoj djeci pružaju sigurnost ekološkim bh. igračkama naša djeca se još uvijek uglavnom igraju otrovnim plastičnim kineskim igračkama.

Prethodni članakPremijerno odigrana predstava „Ženski orkestar“
Sljedeći članakČlanovi Uprave HT ERONET-a na sajmu mobilnih tehnologija u Barceloni