BiH traži od MMF-a kredit 900 milijuna maraka pod ”EFF” uvjetima

Isplivali su na površinu detalji sa prekjučerašnjeg sastanka premijera RS i FBiH Željke Cvijanović i Fadila Novalića, te predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, koji je održan u zgradi Vlade RS.

Nakon višesatnog razgovora nitko od sudionika nije se obratio novinarima, a stiglo je samo šturo priopćenje. Međutim, u javnosti su se danas pojavili detalji koji otkrivaju o čemu je razgovarano.

Cvijanović, Novalić i Zvizdić dogovorili su konačni popis reformi s kojima idu u Washington na pregovore s MMF-om. BiH će tražiti kredit od 900 milijuna KM za naredne tri godine. Međunarodni kreditori u zamjenu za milijune – traže reforme, saznaje BN televizija.

Na popisu ih je više od 20, a zanimljivo je da se u pregovorima mijenja taktika. Naime, neće se pregovarati o tzv. „stand by“ aranžamanu, kao što je bio slučaj do sada.

Prema informacijama koje su procurile u javnost, BiH je ovaj put zainteresirana za aranžman pod ”EFF” uvjetima. U prevodu to je dugoročni fond stabilnosti koji spada u red najpovoljnijih kredita piše HMS.ba.

Ipak, odbobrava se samo državama koje su spremne na rigorozne mjere štednje i još rigoroznije reforme. Kredit bi u tom slučaju bio odobren po kamatnoj stopi od 0,2 posto na godišnjoj razini uz grace period od pet godina i isplatni rok od 12 godina. Usporedbe radi, kamate prilikom dosadašnjeg „stand by“ aranžamana bile su 1, 7 posto bez grace perioda i s rokom otplate do pet godina.

Predviđene su brojne reforme koje će vrlo je izvjesno izazvati brojna negodovanja, a krenut će se od administracije.

Prema dostupnim informacijama promjena će biti i kod poreza na plaće. Na pomolu je uvođenje diferencirane poreske stope pri čemu će se oporezivati i topli obrok, navodi BN televizija.

MMF traži od entitetskih vlada da konačno završe proces privatizacije poduzeća koja konstantno gomilaju dugove, a crpe novac iz proračuna. Dio reformi iz radnopravnog zakonodavstva ispunjen je u oba entiteta.